В памет на КАМЕН ЧАНЕВ – спектакълът на операта „Отело” на Държавна опера-Стара Загора достъпен само на 7Arts.bg

На 9 март стартира онлайн излъчването на последния спектакъл на световно признатия български тенор Камен Чанев, който направи разтърсващ и незабравим дебют в ролята на Отело от едноименната опера на Джузепе Верди на сцената на Старозагорската опера на 6 ноември 2020. Спектакълът бе видян в реално време от стотици зрители от цял свят на страницата на националната културна платформа 7Arts.bg. В памет на непрежалимия голям артист, Държавна опера-Стара Загора отново предоставя възможността публиката да се наслади на неговото безсмъртно изкуство.

Отело – последната роля на Камен Чанев – жадувана и очаквана, истински връх в неговата артистична кариера –  достъпна само на 7Arts.bg

В категория Опера, може да намерите още спектаклите на Старозагорската опера „Аида“, „Италианката в Алжир“, концертът „150 години след Росини“ и документалния филм „Една африканка в Стара Загора“.

Класиката е модерна, а операта е завинаги!

 Премиерни български филмови и театрални заглавия с онлайн достъп 

от 1 март 2021

Най-новият спектакъл на Явор Гърдев “Унизените. Беларус” на Драматично – куклен театър “Иван Радоев”, Плевен; първи онлайн показ на филмите “Кисмет” и “Балканска мелодия”, продуцирани от АгитПроп, в допълнение със заглавия като “Георги и пеперудите”, “Момчето, което беше цар” и “От Кремона до Кремона”; последното сценично превъплъщение на тенора Камен Чанев в “Отело” на Държавна опера Стара Загора; театралната постановка “Бел Ами” по класическия текст на Ги дьо Мопасан, режисиран от Бина Харалампиева; последното актьорско превъплъщение на англичанина Бен Крос в историческия филм на Анри Кулев “Имало една война” и още много български продукции от всички сфери на изкуството със специална допълнителна категория за деца – куклен театър и анимация, са част от обновената визия и ексклузивно съдържание на националната културна стрийминг платформа 7Arts.bg!

От 1 март 2021 г. всичко това ще бъде достъпно за потребителите, без органичение от географското им местонахождение – чрез абонамент (едномесечен, 6-месечен или целогодишен) или при поискаване (on demand). След предварителна регистрация, на свободен достъп за публиката ще бъде налична и изцяло новата секция “Културен обмен” с оригинално чуждоезично съдържание.

7Arts беше открита официално през юни 2020 г. с мотивация, цел и заявка да развие и обогати едно ново поле за културна политика в България – онлайн представяне на артистични продукции по време на световна пандемична криза.

COVID-19 несъмнено преобърна достъпа на публиката до театър, кино, музика, опера и балет. Създаде съвсем нови нагласи за взаимодействие между артиста и зрителя, за когото най-безопасният, лесен и бърз достъп до изкуство се превърна удобството на дома, където от първи ред и в реално време може да се наслади на спектакли и премиерни филмови заглавия.

7Arts затвърждава и надгражда този модел на комуникация, като едновременно с това работи активно и по таргетирането на нови публики на творчески продуктисъвсем млада публика, за която реалният избор от “събития за гледане” е наличният от телефона или лаптопа, от друга страна: хора със затруднен или невъзможен достъп до театри, кина или концертни зали, които сега имат възможност да видят най-новото от българските сценични или филмови продукции, напълно съизмеримо със световните им еквиваленти. Досег с родното изкуство ще имат и българите извън България, които искат да следят какво се случва на сцената тук, както и такива, които по една или друга причина остават “заключени” в регионалната рамка на конкретното си местонахождение.

За всички тях, 7Arts предлага широк спектър от продукции, в това число над 100 филмови заглавия от вечните класики на българското кино, а ексклузивното, премиерно съдържание ще адресира разнородни публики с различни вкусове към един или друг жанр, стремейки се да откликне на потребностите и интересите към всички сфери на изкуството..

От създаването си досега, платформата изгражда силна партньорска мрежа и намира съмишленици както в лицето на столичните културни институти, така и на техни колеги извън София. Към настоящия момент на 7аrts.bg може да се открият заглавия от Малък градски театър “Зад канала”, Драматично – куклен театър “Иван Радоев”, Плевен, Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматично – куклен театър Силистра, Държавна опера – Стара Загора, Държавна опера – Русе и др. 

С това 7Arts се обособява като единствената към момента интегрирана и национално представена стрийминг платформа за култура и изкуство в България.