Чудомировите празници окупират Казанлък за седмица

На 25 март 2021 г., рожденият ден на известния писател хуморист,, художник и краевед Димитър Чорбаджийски, известен като Чудомир, в Казанлък се откриват 27-то издание на Чудомировите празници. Това съобщиха на съвместна пресконференция Добрина Матова, директор на Литературно-художествения музей „Чудомир“ и Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир“. Съорганизатори са Община Казанлък и Министерството на културата, които подпомагат финансово културния форум.

Общо 30 събития включва тазгодишната празнична програма, която по традиция приключва на 1 април- Деня на хумора. В първия ден на празниците ще бъде връчена и наградата на името на Чудомир за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“.

През първият ден ще бъде открита официално и изложбата „ Чудомирови пейзажи“ с куратор проф. Марин Добрев. В програмата е включена и изложбата „ Из колекциите на Чудомир – шевици, икони, картички, монети и марки“. Музеят на фотографията ще представи експозицията „Фото смях“. На втория ден от празниците ще бъдат обявени резултатите от XIV Националния конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Присмехулници“.

На 29 март 2021 г. ще се открие за първи път и изложбата „ Нашенски мераци на Теньо Пиндарев“, която представя дарението от наследниците на семейство Пиндареви.

По традиция в Казанлък ще отвори врати и училището за карикатура. Освен присъствени занятия ще има и онлайн обучение за участниците от цялата страна.

Шест комедии ще представят театрални трупи от София, Силистра, Кърджали и разбира се и Казанлък. Празничната програма включва и концерти – рок, класика, джаз.

Темата на тазгодишната научна конференция е „ Нашенци- век по-късно, все така живи“. Форумът е посветен на 131 години от рождението на Чудомир и 126 години от рождението на съпругата му – художничката Мара Чорбаджийска.

По време на „Чудомировите празници“ през тази година ще има открити сцени и в Бургас, Шабла и Разград.

Д-р Румяна Лечева