И остров Занзибар празнува 3 март

Остров Занзибар празнува на 3 март Денят на България с родни ритми и хоро от огромна група красиви, млади хора на плажа! Чартърът на 27 февруари отнесе на острова поредната група сънародници, сред които бе и Георги Митев– директор Маркетинг на Старозагорска опера. Освен, че посрещна Националния празник и встъпи в нова длъжност на работното си място /от 1 март/, Георги развя и знамето на ФК“Берое“ на острова. Занзибар е вече територия на „Берое“! Героичният акт бе извършен пред очите на огромната група левскари на плажа! Сторено!

Първи полет със самолет, първа екзотична дестинация, за Георги Митев Занзибар е преживяна със сърце и емоции екзотична приказка. В островът има недоразвита цивилизация, в която климатиците отсъстват, връзката с интернет е с лимит и с флашки, които се зареждат, инфраструктурата е зле, бедността е видна. НО! Зад фасадата, на острова има лек, спокоен и лежерен живот, в който хората са щастливи, живеят без усилие, без напрежение и без бързане /поле-поле, означава полека/. Прясната морска храна е в изобилие, плодовете – също /манго, банани,папая, кокос и личи – фаворит на Георги!/. „За приготвянето на храната в заведенията се чака малко дълго, но си заслужава“ – казва Георги. С гордост показва снимки на уловения от него огромен лобстер /рак/, който е деликатес и е бил приготвен специално за него.

За седмицата, в която младите българи са били в Занзибар е имало сравнително малко време за плаж, ако си представяте излежаване по шезлонгите по цял ден. Групата е посетила държавно и частно училище, музея на Фреди Меркюри, била е в резерват, населен с червена маймуна колобус, която живее единствено в Занзибар.

„Интересно е, че този остров, който е бил най- най-големият тогавашен пазар на роби в Източна Африка, а сега туристите идват тук заради свободата, с която се рекламира и която действително се усеща навсякъде – от огромната плажна ивица, от тези огромни и много красиви приливи и отливи, от невероятните изгреви и залези, от лекотата на живота“ – казва Георги Митев.

Ще продължим историите от тези толкова предпочитани от българите територии с разказа на Живка Тонева, която е била на специален тур в Танзания в търсене на детската си мечта да види саваната.

Уляна Кьосева