Седем знакови старозагорки за 8-ми март

Навръх 8-ми март, празникът на по-красивата, по- деликатната и по-силната  половина на света, направихме блиц анкета със седем старозагорки. Те са известни имена и с делата си, имат своето запазено място в Града на липите. Те са различни по възраст, професия, реализация, интереси, но с еднакво чувство за отговорност и безотказна преданост към общността, на която с гордост и всеотдайност служат.

Направихме с тях блиц анкета. Зададохме им 10 еднакви въпроса и те отговориха на прима виста. Ето дамите, въпросите и техните честни отговори: :

МАРИЯ ДИНЕВА– председател на Общински съвет Стара Загора, управител е на фирма с предмет на дейност строителство и правление на имоти; семейна с един син.

Празнувате ли 8-ми март?

Не го чувствам като личен празник, но вниманието и настроението, което получавам в този ден ми носят радост и хубаво настроение.

Днес кой пръв Ви поздрави ?

Синът ми Александър. Беше изработил поздравителна картичка 3D- във формата на сърце, която се отваря и кутийка от картон за шоколадови бонбони с пеперудка и сърчица по нея. Подари ми чаша с надпис “Най-страхотната майка“.

Доволна ли сте от работата, която в момента упражнявате?

Удовлетворена съм, защото вярвам, че през последната година успях да променя доста работата на Общинския съвет. Не съм доволна, че имам все по-малко време за себе си.

Работата или семейството, кое е на първо място?

Определено семейството.

Детето или съпругът Ви са на първо място?

Те си вървят двамата в комплект. За мене и двамата са еднакво важни, обичам си ги и си ги гледам.

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

Да, даже повече отколкото трябва. Много обичам да чета. Търся и публикувам стихове, които отразяват емоционалното ми моментно състояние.

Най-хубавата дума за Вас е..?

Благодаря!

Най-хубавият подарък, който сте получавали?

Получавала съм много подаръци, но най-хубавият е времето, който може да ти отдели любимият човек.

За какво ще вдигнете днес тост?

За любовта, за здраве и за повече искреност в отношенията между хората.

За какво е молитвата Ви?

За здраве и за повече добри неща, които да се случват!

ДОЦ. Д-Р НЕЛИ ГРОЗЕВА –  зам. ректор по учебната дейност в Тракийски университет; доцент по екология и опазване на екосистемите и доктор на науките по ботаника. Семейна с две дъщери.

Празнувате ли 8-ми март?

Всички празници празнувам, но не го чувствам като личен. Мисля, че една жена трябва да бъде специална за съпруга и децата си през всичките 365 дни. Но след като е  празник и някой иска да ми поднесе внимание и обич – приемам с радост.

Днес кой пръв Ви поздрави за 8-ми март?

Съпругът ми. Той знае колко много обичам цветята и беше избрал по-различно цъфнало цвете в саксия. Рязаният цвят ми навява тъга.

Доволна ли сте от работата, която в момента упражнявате?

Много съм доволна защото се срещам с млади амбициозни хора, които искат да се развиват, да получават професия и умения. Контактът ми със студентите ме зарежда ежеминутно.

Работата  или семейството, кое е на първо място?

От семейството няма нищо по-важно за мене. Но това не означава, че работата е на второ място. Старая се да ги движа успоредно. Когато съм вкъщи – полагам всички усилия. Когато съм на работа давам 100% от себе си.

Децата или съпругът Ви са на първо място?

Не мисля че няма майка, която може да сложи децата си на второ място. Те са плът от плътта ти и кръв от кръвта ти. Майката мисли за тях и подсъзнателно и непрекъснато. Това не значи ,че обичам по-малко и съпруга си, но това е различна обич.

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

Да, обичам да чета поезия. Тя ме разтоварва, зарежда ме, пренася ме в различен, по-чист и емоционален свят.

Най-хубавата дума за Вас е…?

Любов. Ако всичко, до което се докосваш, влагаш и частица любов, всичко става прекрасно. Всъщност любовта е в основата на всичко градивно в този свят.

Кой е най-хубавият подарък, който сте получавали досега?

Много хубави подаръци съм получавала. Например  за рождения си ден студентите ми написаха стихотворение. Но най- хубавият подарък беше, когато дъщерите ми ми подариха специална картичка. В текста бяха написали, че им е трудно  да изрекат всички думи, за да ми благодарят. Бяха преписали стихотворението на Вазов „Майка ми“. Бяха подчертали думите „ти два пъти ми майка беше“. Разбрах, че да оценили усилията ми не само да ги възпитам, а да им помогна да поемат най-добрия за тях път.  Тази картичка все още има специално място в живота ми. Бяха прекалено малки да осмислят това стихотворение.

Днес за какво ще вдигнете тост?

Да бъдем здрави, да бъдем по-добри и да има повече обич между всички хора.

За какво е молитвата Ви?

Много обичам една молитва, с която Свети Франциск се е молил. В нея  има всичко. Защото човек трябва да бъде благодарен. Там се казва:

„Направи ме оръдие на твоя мир. Където има омраза помогни ми да сея любов. Където има повреда – да прощавам. Където има съмнения – да вдъхна вяра. Където има отчаяние да донеса надежда. Където има мрачност – да пусна светлина. Където има болест – да внеса здраве. Дай ми сила не да търся утеха, но да утешавам. Не да бъда разбирана, но да разбирам другите. Не да бъда обичана, но да обичам всички. Защото, когато даваме- получаваме! Само като прощаваме нам се прощава!“

МАЙЯ НАЙДЕНОВА – директор на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, учител по химия и биология; семейна с двама сина.

Празнувате ли 8-ми март?

Разбира се!  Това е светъл празник, в който всяка жена получава особено внимание, въпреки, че лично аз получавам внимание и уважение и през другите дни от годината.

Днес кой Ви поздрави пръв?

Малкият ми 8-годишен син Георги, който беше подготвил много изненади- поздравителни картички, рисунки и други неща, които скритом е изработвал в продължение на три седмици. Искаше да направи седмица за 8- март, но търпилото му не изтрая и ми подари всички направени от него подаръци.

Доволна ли сте от работата, която в момента упражнявате?

Да! Работата с ученици винаги е много удовлетворяваща, даваща енергия и поддържаща младия ни дух. Освен това, заедно с колегите вървим по нов път, който всеки ден ни сервират предизвикателства, които преодоляваме.

Работата или семейството, кое е на първо място?

Семейството винаги е на първо място. Семейството е опора.

Децата или съпругът?

Наравно са. Не мога да ги разделя?

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

Да! Обичам стихове. По този начин се разтоварвам.

Най-хубавата дума за Вас е…

Мама.

Кой е най-хубавият подарък, който сте получили досега?

Радвам се на всичко, което получавам. Повече се радвам не на материалните неща, а на добрите думи, на вниманието, на жеста, на показаната обич. Вниманието и обичта са най-хубавият подарък.

За какво ще вдигнете днес тост?

Да сме здрави!

За какво е молитвата Ви пред Господ?

Всички да сме живи и здрави и да се справяме успешно с предизвикателствата на всеки ден.

 

 

ЙОАННА ДИМИТРОВА– от 15 години е директор на Детска градина “Светлина“;

има висше образование по начална и предучилищна педагогика, магистър е по финансов мениджмънт; семейна е с  две дъщери и един внук.

Празнувате ли 8-ми март?

8-ми март е много специален ден за мене. Не го празнувам по познатия клиширан начин. Считам, че е отреден преди всичко  за ден за майката. Майката е много специален човек. Това е ден отново да я уважим. Да го направим много мило и с любов

Днес кой пръв Ви поздрави?

Дъщеря ми Благовеста. Написала е стихотворение за мене и ми го подари.  Но в момента съм като Пипи дългото чорапче. Колегите знаят, че това е моята любима героиня, на която и в днешно време й е отредено първо място. Днес с пристигането ми в детската градина, колегите ми завързаха очите и всички се включиха да ме стъкмят като Пипи – ушили са ми дрехи, направиха ми прическа…Много е готино, много. Аз съм изключително щастлив човек. Не е важно да ти дадат 100 лева или да ти опаковат колата с панделка, важно е вътрешното усещане и изживяване.

Доволна ли сте от работата, която в момента упражнявате?

Винаги се старая да бъда доволна. В противен случай просто няма да работя. Животът е низ от непрекъсната „игра“ и предизвикателства, чрез които проверявам себе си.

Работата или семейството, кое е на първо място?

Семейството.

Децата или съпругът?

Децата.

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

Много, дори прекалено романтична съм. Обичам поезията. Харесвам много Дамян Дамянов. Радвам се, че и сред младите поети има майстори на словото.

Най-хубавата дума за Вас е..?

Герой.

Най-хубавият подарък, който сте получили?

През последните години получавам много хубави подаръци. За мене са хубави, защото са емоционални, такава каквато всъщност съм.  Не е важно подаръкът да е скъп и да е материален. Повече са ме радвали  жестовете и вниманието на скъп човек, койко иска да те направи щастлива. Преди години получих много красив подарък – както си ровех в пясъка на морето, много деликатно „случайно“ попаднах на мида, а в нея пръстен дарен от любов.

За какво днес ще вдигнете тост?

Порво ще вдигна тост с колегите си, на които пожелавам никога да не им бъде студено и тъмно. Животът им винаги да бъде пъстър. Дори да бъдат заключени в една стая, животът им така да бъде подреден, че да им носи радост и щастие.

За какво е молитвата Ви?

Моля се единствено за здраве и да имам достатъчно време за своите близки!

ИРЕНА НЕДКОВА– 30 години е учител по български език и литература, основно в Пето основно училище. Обича музиката, обича да чете и да пътува много. Голяма слабост са й кучетата.

Празнувате ли 8-ми март?

Празнувам го, защото е повод да се събера с приятели. Дори съм тръгнала да купувам малки подаръчета на дамите…И е хубаво!

Кой Ви поздрави пръв?

Приятелка на майка ми ми изпрати SMS, а после – един мъж.

Доволна ли сте от работата, която цял живот сте вършили и от живота, който сега живеете?

Рано- рано разбрах, че призванието ми е да бъда учителка. Обичам да работя с деца и продължавам и сега. Дова ми доставя удоволствие. Доволна съм от живота си. Каквото се е случило – случило се е . Важно е да сме здрави и да имаме дух. Верно е, че не съм в първа младост, но обичам живота. Имам приятели, имам хора които обичам, имам много близки хора. Разбира се, че има и бури, но слава Богу сме ги преминали леко.

По принцип работата или семейството?

Никога не съм се женила. Нямам деца. Имам много здрава връзка с другите в семейството. Всичко е важно, но човек трябва да е удовлетворен от работата си най-напред.  Мисля, че двете неща трябва да вървят заедно.

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

О, да! Безнадеждна романтичка понякога, бих казала. Скоро четох хубава книга „География на блаженството“. Там се казва, че в една от най-бедните страни хората са най-щастливи защото не очакват много от живота. Ако нямаме свръхочаквания, можем да бъдем щастливи.

Най-хубавата дума за Вас е…?

Блаженство. Става дума за духовна наслада. Обичам повече думата небеса.

Най-хубавият подарък, който сте получили?

Тази година получих трето момиченце на моята племеница.

За какво днес ще вдигнете тост?

Да сме здрави, да пътуваме много и да споделяме радости.

За какво е молитвата Ви?

Да се обичаме повече! Чух вчера че папата е  казал, че най-голямата обида към Бога е омразата към ближния.

ГИНКА МИХАЙЛОВА – управител на Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“; филолог, семейна, майка на син, дъщеря и на внук.

Празнувате ли 8-ми март?

Всички го празнуват и аз, да не остана подире – също го празнувам. Но днес празнувам двоен празник, защото съпругът ми има рожден ден и си разменяме подаръци.

Днес кой пръв Ви поздрави?

Съпругът ми. Гушнахме се, а подаръците ще бъдат довечера, на свещи и шампанско.

Доволна ли сте от работата, която в момента упражнявате?

Каквато и работа да работя- винаги съм доволна. Работата ти дава възможност да направиш нещо, да бъдеш полезен, да реализираш себе си.

Работата или семейството? Кое е на първо място?

Май работата…А, и семейството, и семейството..! Между нас казано, подчинила съм и семейството си на работата.

Децата или съпругът са на първо място?

Децата разбира се, но плътно със съпруга ми.

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

Аз съм абсолютната романтичка. Искам светът да е в една голяма гора, в която да има прекрасни дървета, поляни, цветя, пеперуди, светлина, извори и реки, мир и любов…Може и да съм на брега на морето и вятърът да ме прегръща…

Най-хубавата дума за Вас е?

Благодаря.

Най-хубавият подарък, който сте получили?

Внукът ми Илия.

За какво ще вдигнете днес тост?

За здравето на моя съпруг Божидар Михайлов. Искам да му пожелая да е здрав, само здрав.

За какво е молитвата Ви?

Бог да ми прости всички глупости, които съм направила. Винаги се моля за здравето на децата си. Тези дни се моля и за едно малко 9-годишно момиченце – Ромина. Бог да го пощади и да му даде живот и здраве.  Амин!

ТАНЯ КАЛЧЕВА – 21 години е зам.директор на Държавен куклен театър; има висше образование – инженер химик, арт-мениджмънт, педагогика и психология. Майка е на две дъщери и на един внук.

Празнувате ли 8-ми март?

Разбира се! Ние празнуваме всичко, което може да се празнува.  Освен това 8-ми март е специален празник за най-красивото създание на земята – жената, за най-скъпото  създание – майката, за най-прекрасното създание – любимата. Т.е. няма никакво основание да не се празнува.

Днес кой пръв Ви честити празника?

Съпругът ми?

Доволна  ли сте от работата, която в момента упражнявате?

Доволна е толкова незначимо. Аз съм щастлива от това, което работя. Щастлива съм че имам такива прекрасни колеги, че имам толкова интересна и разнообразна работа и че работя в този театър.

Работата или семейството. Кое е на първо място?

Семейството. То е всичко, което искам да съхраня. От него имам и опора.

Децата или съпругът са на първо място?

Децата. Тук нямам никакви колебания. А съвсем отскоро, най-специалният мъж на света внукът му Борил. Той е на баба слънчицето, усмивчицата на баба…

Романтична ли сте? Четете ли поезия?

Много! Чета поезия! Не може човек да живее без поезия, без красота, без мечта.

Най-хубавата дума за Вас е?

Съпреживяване. Съпреживяване на любовта, на отдадеността, на радостта, на тъгата…

Най-хубавият подарък, който сте получили?

Естествено Борил. Това е най-голямото ми щастие.

За какво ще вдигнете днес тост?

За здраве и благополучие на всички ни!

За какво е молитвата Ви?

За здраве и повече усмивки на всички!

 

Записа Росица Ранчева