Бойко Борисов посети храм-паметника в Шипка, читалище “Светлина“ и велоалеята

На 5 февруари 2021 г. премиерът Бойко Борисов инспектира няколко проекта в процес край Казанлък. Министър председателят първо посети храм паметника „Рождество Христово“ в Шипка, където бе посрещнат от старозагорския митрополит Киприан, архиерейския намесник на казанлъшка духовна околия Петко Мотев и кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

На манастира текат усилено ремонтни дейности. За тях през миналата година правителството отпусна 1 612 000 лева, с които се реставрира камбанарията на храма, която беше в много тежко състояние. Митрополит Киприан връчи на премиера и благодарствен знак от името на Старозагорска митрополия, като благодарност за финансовата помощ на правителството.

Ще продължим със санирането и строителството на големи инфраструктурни обекти. И разбира се на първо място църквите, джамиите и манастирите. Защото искам всички да са доволни, спокойни и да могат да се отдадат на вярата. Има ли вяра, има народ, има морал, има бъдеще.”, заяви Борисов. „Много лесно се говори един път в годината на Шипка, но десетилетия наред паметниците и храмове ни бяха в окаяно състояние. Всички прекланяме глави на Шипка. Монументите на нашите герои трябва да са брилянтни. Ние ще продължим да се грижим за тях.”, допълни премиерът.

Втората спирка на Бойко Борисов бе читалище „Светлина” в град Шипка, където бе посрещнат от кмета Василка Панайотова. Правителството отпусна над 100 000 лв. за ремонта на читалището, като дейностите включват укрепване на сградата, както и ремонт на покрива.

Последната спирка на днешната визита на Премиера бе велоалеята между Крън и Шипка. 650 000 лв. е отпуснало правителството през последните години за изграждане на велоалеи на територията на Община Казанлък. С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще бъде изградена и велоалеята от гр. Крън до гр. Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън. Дължината на велосипедната алея е близо 7 км.

Тук е едно от най-красивите места на страната и трябваше да осигурим безопасни условия на всички колоездачи. Освен за велоалеи, продължаваме да инвестираме и в антикризисни мерки в района. Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района сме подкрепили със 73 млн. лв. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души. По ОПИК продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия. По нея 80 компании от Област Стара Загора ще получат 11 млн. лв.”, коментира Борисов.

В края на обиколката кметът на Казанлък Галина Стоянова подари на Бойко Борисов риза с българска шевица, символ за на българския дух, защита и спокойствие.

Аз наистина искам в този месец да сте много спокоен, защото направихте страшно много за хората. Те го оценяват, не слушайте какво говорят. И ще направите още, защото нашата велоалея за язовир Копринка чака. Кмет съм, не мога да не искам, не ми се сърдете!”. С тези думи и с усмивка се обърна към премиера Галина Стоянова.

Източник: Kazanlak.Com