Малки художници усмихнаха с рисунките си зала „Байер“

На 2 март 2021 г., в навечерието на Националния празник на Република България, за 16-та поредна година Школата за изобразителни изкуства при Народно читалище „Родина 1860“ Стара Загора откри традиционната си изложба „Аз съм българче, обичам…“ 44 малки художници, преобладаващо на възраст 5-9 години, нарисуваха 121 картини и така запълниха многоточието от стихотворението на Иван Вазов. А колкото деца, толкова и повече техни любими неща, сбъднати мечти, желания, чувства: домашни любимци -котки, кучетата, папагали, птици, планини и гори, къщи, семействата им, съкровища и бижута, балерини, натюрморти, дървета и цветя, скални рисунки…Паметникът на Шипка винаги присъства в тези изложби, както и кукери, жени в носии, морско дъно и космически свят, архитектура …

Различни са използваните техники – акварели, темпера, колажи, имитация на състаряване на метал, сухи и маслени пастели, смесени техники. Значително място е отделено на рисуваната коприна. Дори за първи път има направен женски портрет върху коприна. Интересни и въздействащи са паната с вълна.

Много са отговорни децата, коментира Мариана Алипиева, директор на Школата. – На 5 -6 годинки правят изключителни рисунки. Ако продължат така да работят и занапред очаквам да се развият много добре, просто имат ръка и вярно чувство“. Поради пандемията, големите курсисти са пропуснали заниманията и едва седмица-две преди изложбата са направили по една работа, но веднага си личи, колко напред са стигнали в изкуството.

Изложбена зала „Лубор Байер“ блика от свежи цветове, разнообразни теми и техники, искрени и истински вълнуващи преживявания на малките творци.

Изложбата ще бъде открита до 15 март т.г.

Школата за изобразителни изкуства е създадена на 06.09.1982 г. с предмет на обучение: изящни изкуства: живопис, графика, рисуване, скулптура; приложни изкуства: керамика, пластика от хартия, колаж; подготовка за кандидатстване в средни и висши училища по изкуствата в България и чужбина. Целта е да се възпитат децата от най-ранна възраст с естетически възприятия и потребности. След 1995 г. е въведено и  компютърно обучение.

Изявите на децата и младежите от Школата са разнообразни и интересни: самостоятелни изложби на ученици, изложба „Аз съм българче, обичам…” за националния празник 3 март, традиционен коледен изложба-базар, където авторите сами създават и продават изработеното от тях. В тон с актуалната тема грижа за околната среда е и изкуството от отпадъци. Децата от школата се гордеят и с традиционното си ревю на дрехи, шапки и аксесоари от хартия и найлон, които всяка година самите те създават и представят.

Школата има много участия в градски, национални и международни изложби, в интересни проекти и пленери. Има устойчива тенденция към снижаване възрастта на записаните деца към 4-5-годишна възраст. Много от учениците решават да продължат образованието си с насока изобразително изкуство. Сега имат възможност да кандидатстват и в други държави с много специалности, в които е включено изобразително изкуство. Младежите от школата успешно се представят на изпити в български ВУЗ по изкуства и архитектура, както и в Германия, Франция, Англия, Италия, САЩ и др. Много от завършилите сега са водещи художници и архитекти. Школата продължава да има 100% успеваемост на приети ученици в средните и висши училища по изкуствата в България и чужбина.

За изминалите години Школата заслужи интереса и уважението на гражданите и институциите в Стара Загора.

Росица Ранчева