Проф. Димитър Хаджигеоргиев е авторът на „Юбилейна кантата на царя Освободител Александър Втори“

Проф. Димитър Хаджигеоргиев от Стара Загора е композиторът, спечелил конкурса за написване на кантата, посветена на царя Освободител Александър Втори, каза Лилия Филипова, дългогодишен изследовател от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Конкурсът е обявен по повод 25 години от края на Руско-турската освободителна война. Той печели първо място сред петима конкуренти в далечната 1901 г.
Проф. Димитър Хаджигеоргиев създава своята творба по стихове на Иван Вазов, а музиката на основата на популярни у нас руски мелодии. Конкурсът за кантата е обявен заедно с конкурса за изграждането на паметник на освободителите на площад „Народно събрание“. Със свои творби участват скулптори от 13 страни, а победител е италианецът Арнолдо Цоки.
Строителството на паметника продължава до 1907 г. и в деня на откриването му – 30 август, кантатата е изпълнена от оркестъра на Лейбъристкия ескадрон с диригент Йосеф Хохола и хор с диригент Николай Николаев. На следващата година, по повод 30 години от края на Освободителната война, проф. Димитър Хаджигеоргиев е награден за блестящата си кантата от руския император Николай Втори с ордена “ Св. Станислав – трета степен“.
Димитър Хаджигеоргиев е от поколението на първите български композитори и участва активно през 1904 г. в създаването на Българския музикален съюз, а четири години по-късно и на Оперната дружба, разказа проф. Емил Янев, дългогодишен преподавател в Музикалната академия в София.
Музикантът се ражда в семейството на известен търговец на гюлово масло. През 1890 г. получава отлична диплома от Одринската католическа гимназия, където учи заедно с друг композитор от Стара Загора – Александър Морфов. В родния си град е сред основателите на дружество „Кавал“, което се учредява през 1897 г. Към дружеството се сформира смесен хор с диригент Георги Байданов и оркестър с диригент Димитър Хаджигеоргиев. Завършва и Музикалната академия в Прага. У нас името му се свързва като създател на първото музикално училище в София през 1904 г. Той е и сред основателите и на Музикалната академия през 1921 г., на която става и първият ректор. Най-голямото му музикално произведение е операта „Тахирбеговица“, която е играна над 50 пъти на сцената на Народния театър.
Малцина знаят и още един факт, който напомня за добрите му контакти със Старозагорския митрополит Методий. С препоръката на владиката в Солун е създадено Благодетелно братство „Благоденствие“ с председател Димитър Шевкулов /1847 – 1935/ и секретар Димитър Хаджигеоргиев. Дружеството съдейства за запазване на българския етнос в Македония и духовното му развитие
=

Д-р Румяна Лечева

Историята на проф. Димитър Хаджигеоргиев е описана от автора в книгата на Румяна Лечева „Истинската история на Христина Морфова”.