Любопитна викторина в чест на 3 март се проведе във 2 ОУ“П.Р.Славейков“

Четири отбора на 4 от 5-тте паралелки седмокласници във Второ основно училище „П.Р.Славейков“ участваха в интригуваща викторина за Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Събитието днес бе посветено на Националния празник 3 март и се състоя в Актовата зала на училището.

Викторината включваше 18 въпроса и се проведе чрез платформата Kahoot, която дава точки за верни отговори, но най-много точки дава за бърз верен отговор. Към повечето от въпросите имаше по 4 възможни отговора, но имаше и такива тип „отговор“, на които трябваше да се отговаря с „вярно“ и „грешно“. „Тук е нужно да внимавате в написаното, а не в цвета на отговора, защото не винаги червеният цвят означава „вярно“ – обясни на учениците младият преподавател по история и главен организатор на викторината Даниел Проданов. Неговата най-голяма опора в организацията и провеждането на това събитие бе Елеонора Йорданова, също преподавател по история, но с по-голям стаж в интересните извънучебните прояви.

Издаването на коя книга се приема за начало на Българското Възраждане, кога е написана История Славянобългарска /4 верни отговора!/, какво са „Високата порта“, „башбозук“, кой е първият председател на Българския революционен комитет, кой е първият освободен дунавски град, по силата на кой документ се създава Източна Румелия…, бяха част от въпросите, на които будните седмокласници отговаряха почти светкавично.

Победител с 16 верни отговора от общо 18 стана отборът на 7 „в“ клас. Поздравления заслужи и Мария Добева от 7 „а“ клас, която беше сама „ученик-отбор“ и безстрашно участва и класира класа си на 2ро място. На трето остана отборът на 7 „б“ клас.

Този клас  обаче пък имаше талантлив участник в отбора си – Рая Гънчева, която след края на състезанието бе наградена от училищното ръководство за блестящата си презентация-филм за Васил Левски и като вдъхновител на драматизация от живота на Апостола, с които славейковци отбелязаха годишнината от гибелта му. Още от наградите /книгата на Неда Антонова „Първият след Бога“/ получиха и останалите ученици от 5,6 и 7 клас, участвали във филма и в драматизацията.

Долап.бг