Грейна осветлението на храм-паметника в Шипка 

В навечерието на 3 март – Националния празник на Република България, храм –паметник „Рождество Христово“ грейна с ново осветление. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан благодари на община Казанлък и връчи на кмета Галина Стоянова благодарствен адрес. „Изказвам своята искрена и най-сърдечна благодарност към Вас и целия Ви екип за съдействието за подмяната на изгорелите от над 15 години лампи. Благодарение на Вас, г-жо градоначалник, отново грейна осветлението, подчертаващо архитектурния план и великолепието на храм – паметник „Рождество Христово“, което да бъде видно за гражданите, преминаващи в тъмната част на денонощието през Казанлък и град Шипка. Радваме се, че във Ваше лице имаме такъв кмет, който направи този изключителен жест и принос в навечерието на 120-годишнината от освещаването на храм – паметника „Рождество Христово“!“, посочи владиката и благослови положените усилия и обновления.

„Това, което направихме заедно с моя екип се дължи на безграничната Ви грижовност във Вашата голяма епархия!“, отвърна Галина Стоянова. Тя увери, че „красивият храм заслужава голяма грижа“. „Във Ваше лице имам голям поддръжник и благодаря, че винаги ми подсказвате какво трябва да направя като кмет.“, допълни още тя.

Общо 40 осветителни тела са подменени от общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ с ново, енергоспестяващо LED осветление. Осветени са камбанарията, стълбичките към храма, хоровата зала. Изцяло подменени са външното и дежурното осветление, включително е осветен и шадраванът в църковния двор.

Припомняме, че на 3 март 2021 г. в 11:00 часа, в храм-паметника „Рождество Христово“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи благодарствен молебен. Преди това, в 09:00 часа, в Катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора ще бъде отслужен „Молебен за България“.

Благовест Илиев