Фото-документална изложба показва пътя на България към свободата

На 26 февруари 2021г. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” Стара Загора беше открита изложба „Шипченската епопея през погледа на участника в българското опълчение Стефан Кисьов“. Изложбата гостува от НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

На 28 табла е представена подготовката на Руско-турската война 1877-1878 г., формирането на българското опълчение, връчването на Самарското знаме на 6 май 1877 г., участието му във форсирането на река Дунав, боят при Стара Загора на 19 юли 1877 г. и най-вече отбраната на Шипченския проход от 9-11 август /ст.с. / – разказа за Dolap.bg Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка- Бузлуджа“.- „Разказът“ приключва с успешната защита на прохода. Изложбата е направен основно върху разказа на един от преките участници в сраженията – българина -офицер на руска служба Стефан Кисьов. Той е командир на 3-та рота в 3-та опълченска дружина. В изложбата освен експозиционните табла са включени и трите издания на неговата книга „Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война 1877-1878“– от 1897 г., 1902г. и 2017г. Възоснова на нея ние представяме този разказ. Към книгите сме прибавили портрет на Стефан Кисьов и няколко документа, свързани с военната му служба, участието му в Сръбско-турската война от 1876 г. и Руско-турската война 1977/78 г., акт за раждане и свето кръщение,саморъчно написана записка“, каза още Чавдар Ангелов.

Стефан Кисьов е роден на 12 декември 1849 г. в Болград. Потомък е на българи, изселници от град Елена. Възпитаник е на Военното пехотно училище в Одеса, участвал е като доброволец през 1876 година в Сръбско-турската война като командир на рота от руско-българската бригада. Със званието прапоршчик участва в Освободителната война. Сражава се при Стара Загора и прохода Шипка. Той е единият от спасителите на Самарското знаме. Носител е на руския орден „Св. Владимир“ IV ст. След края на Сръбско-българската война е назначен за командир на Първа пехотна софийска бригада. Умира на 14 ноември 1915 година.

Изложбата е посветена на Националния празник на България – 3 март и 143 години от Освобождението на Родината ни от турско робство.

Росица Ранчева