Екипът на ДГ „Светлина“ и приятели, почисти парк „Борова гора“

Какво се крие зад табелката „Образцов дом“? Много истории. Земята отеснява, а ние продължаваме да търсим своите здрави корени. Има хора, които просто не се смущават от идеята на този, който чисти след тях.

За други е твърде неудобно…

Има нужда да рестартираме живота си, да потърсим нов смисъл. Ние го намираме в доверието, в темпото на това, което правим.

Екипът на Детска градина „Светлина“ Стара Загора  организира акция по почистване на парк „Борова гора“. Паркът се намира в непосредствена близост до двора на градината и е едно от местата с най-чист въздух в града.

В почистването се включиха: Отдел „Екология и гори“ при Община Стара Загора; Държавно горско стопанство-Стара Загора; Гражданска организация „Брат за брата“; Католическа църква-Стара Загора; Прабългарска школа за оцеляване „БагаТур“; много приятели и доброволци. Всички се обединихме в общата кауза да превърнем парка в едно по-добро и чисто място, където децата да изживеят страхотни горски приключения.

И се оказахме повече. По-задружни. Ентусиазмът ни въвлече и семействата ни. Те не се интересуват да блеснат за сметка на теб, не се опитват да се покажат. Показаха уважение към мечтите ни.

Кузманови се появиха с голяма косачка. Христови дойдоха не само с инструменти, а и с дрон, с който документирахме събитието.

С храсторези се бяха снабдили Ивайло и Цанко. Николай пък се беше оборудвал с резачка за сухи и изгнили дървета.

Евгени се оказа професионален организатор на екипната ни работа, като не пропускаше да похвали всеки и даде личен пример и принос.

Подходящ пример за това как уменията и майсторството говорят повече от логото са момчетата от „Брат за брата“.

Целият екип на Светлина бе събудил силата си за ново начало. И ако можем да се сравним с армия, то с удовлетворение ще споделя, че в нея са най-добрите.

В „свещения и неприкосновен уикенд“ намериха време и Бага-тур, семейно. Това наричам инвестиция или застраховка „Живот“.

Изграждането на екологична култура при децата от предучилищна възраст е част от цялостната образователно-възпитателна работа в детската градина. Работата за формиране на екологична култура у децата на тази възраст се усъвършенства от непосредствено общуване на детето с природата. А това е най – приятната задача – да се запознаем с родната природа, с растенията, с животните и по този начин да развиваме у малчуганите интереси, любознателност, и да ги възпитаме в правилно поведение сред природата. Важно е да се изгради правилно отношение към всичко живо, така че пред тях постепенно да се разкрива мястото на човека в природата.

Това накара нас – екипът на детска градина „Светлина“ да разширим работата си в тази насока като увеличим инициативите, ориентирани към включване на децата в дейности с екологична насоченост и обогатявайки знанията и уменията им за околната среда. Опирайки се върху принципа за непосредствен контакт на децата с природата ние включихме в работата си различни инициативи, с които да ги направим съпричастни към проблемите на съвременното общество и да създадем гражданско съзнание у тях.

Част от предстоящите събития са:

  • Творчество с горски материали – гората предлага красиви материали за творчество през всеки сезон: листа, цветя, шишарки, плодове, перушинки, камъчета, мъх. Всички тях можем да претворим заедно с децата в изкуство.
  • На лов за насекоми – „Който го е страх от буболечки, да не ходи в гората!“. Так ще открием скакалци, мравки, бръмбари, калинки, пеперуди, паяци, гъсеници, стоножки, дори богомолки. Нашият горски водач, ще ги събере безопасно в стъкленица, от която децата могат да разгледат подробно и отблизо насекомите,  да ги изследват с лупа, да преброят крачката им, да проучат местообитанието им и после да ги пуснат обратно в природата.
  • Пикник в гората – хапването е най-сладко на чист въздух. Не забравяйте след това да приберете и изхвърлите отпадъците на предназначените за това места.
  • Хранилка за птици – старомодното правене на хранилка за птици е винаги забавно за децата. Така те развиват сръчност и умения, влагат фантазия и креативност и заедно с това полагат грижа за птиците. С подръчни материали, сурови семена и малко помощ от възрастен много лесно може да се изработи прилична хранилка дори и от най-малките.
  • Фоторазходка в гората – ще направим снимки на всичко интересно в гората – животните, растенията.
  • В търсене на съкровище – с помощта на карта и инструкции ще решим загадки, за да стигнем до целта.
  • Сървайвър в гората – с помощта на опитен водач, можем да научим децата как да си направят подслон, кои са ядливите горски плодове, как да се ориентират по маркировката и други полезни неща. Нужна ни е само екипировка и желание за приключения! Децата трябва да знаят, че паленето на огън в гората е строго забранено от закона и изключително опасно. Нека бъдем отговорни към природата и живота.

И накрая днешната, Първомартенска изненада:

Йоана, новият ни музикален педагог и Димитър от ансамбъл „Зорница“ бяха в ролята на Пижо и Пенда.

Виктор от Военния оркестър запозна децата на живо с историята на ударните инструменти и заедно с тях изпълни части от соул музика и музика за забавление.

Прекалено е хубаво, за да е вярно ще си кажат някои.

А аз ще отговоря така: Не става бързо, но си заслужава!

Екипът на градината изказва своята благодарност на всички замесени.

С благодарност и уважение:

Йоанна Димитрова – директор на ДГ „Светлина“