Директорът на СУ „Иван Вазов“ Стара Загора Динко Цвятков:“ От 1-ви март 879 вазовци започват да преписват романа „Под игото“ от патрона ни Иван Вазов“

Динко Цвятков е роден през 1974 г. в Стара Загора. Завършва с пълно отличие Механотехникума в Нова Загора и Пловдивския университет, със специалностите „Физика“ и „Математика“. Убеден е, че силата му е в математиката. Започва работа в Стара Загора като учител по математика в Центъра за научно и техническо творчество, после в 10 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, възпитател е в Дома за деца без родителска грижа „Мария Терезия“, от 2002 г е учител на СУ”Иван Вазов“, а от 2018 г., след спечелен конкурс, е директор на същото училище.

През последните години СУ „Иван Вазов“ се наложи като иновативно с профил „Софтуерни и хардуерни науки“, има професионална паралелка „Икономическа информатика“, работи  по три международни проекти по „Еразъм+“ и др.

Господин Цвятков, на 1-ви март 2021 г. се навършват 180 години от създаването на първото светско училище в Стара Загора, чийто пряк наследник е Средно училище „Иван Вазов“. Каква е атмосферата тук, какви са настроенията на учениците и на учителите?

Навсякъде цари прекрасно и приповдигнато празнично настроение. Колегите се активизираха и непрекъснато предлагат най-различни инициативи, които още повече да обогатят честването на забележителната 180-годишнина.

Много преди специалната дата – 1-ви март се организират предхождащи дейности и прояви. Събираме спомени от бивши и настоящи вазовци – снимки, архивни документи, много вестници назад във времето дойдоха и допълват някои бели полета от дългата ни история. Когато имаме достатъчно материали и ги подредим, учениците и IT-колегите ще направят филм. Всичко, което пристига, сканираме и качваме на сайта, за популяризиране на годишнината, която е важна не само за нашето училище, но и за обществеността на Стара Загора и на България.

На 1-ви март 2021 г. всички старозагорски автобуси и тролейбуси ще осъмнат с листовки с информация за нашето училище. Важно е съгражданите ни да знаят, че преди 180 години предците ни са направили първото светско училище в града и второ в страната след Априловската гимназия в Габрово. Това е голям успех за нашия град.

Онова, което липсва в момента е, че много малко фирми инвестират в образованието и науката, за да имат кадри, с които да развиват какъвто и да е бизнес. Без образование – бизнес не се развива! И ако Стара Загора винаги е в челото на икономиката, то е защото винаги е имала добра образователна система.

Предстои да направим кратки филмчета и клипове с послания от класовете.

Обявихме регионален конкурс на тема „Аз съм българче, защото…“ Получените и наградени творби ще съберем и издадем в книжка.

Една от най-атрактивните ни инициативи е препис на целия роман „Под игото“ от нашия патрон Иван Вазов. Вече сме разпределили по класове отделните части. Закупили сме хартията и от 1-ви март 2021 г., всеки от 879 – те ни ученици от 1-ви до 12-ти клас, ще препише определения текст като отбележи името и класа си. После всички листове ще бъдат събрани и подредени в луксозно подвързана книга, която ще остане в Музея на училището послучай неговата 180 годишнина.

Книгата ще бъде готова за патронния ни празник, който е 25 ноември. Всеизвестен факт е, че когато старозагорската общественост иска съгласието на народния поет да се назове с името му Мъжката гимназия, след като е благодарил, Иван Вазов е предложил честването да бъде свързано с издаването на романа му „Под игото“, което е станало на 25 ноември 1894 г.

През годината предстоят редица спортни състезания, викторини, срещи на поколенията, срещи с наши възпитаници и др. Наскоро ще обявим на всички наши възпитаници, които продължават образованието си в други училища, в определен ден и час да се включат онлайн на платформата ни във викторина за история на училището ни. Ще осигурим и награди за най-добре представилите се.

В какъв формат и с какви успехи Вашето училище посреща своята мъдра 180-годишнина?

879 са учениците ни, разпределени в 37 паралелки. От първи до пети клас имаме целодневно обучение на учебния процес, прогимназиално и гимназиално обучение и за моя радост имаме и професионална паралелка „Икономическа информатика“.

Сега СУ „Иван Вазов“ е съвременно българско училище, отворено към света, към новостите, но и заредено с възрожденски дух. Характерни за нас са изследователския и компетентностният подходи. Изследователският подход не е нов. Това всъщност е евристичният, при който децата влизат в ролята на учените, на откривателите в науката. Компетентностният подход обобщава всичко, защото те трябва да имат езикови, математически и научни компетентности. Целта ни е нашите ученици на първо място да бъдат образовани откриватели, да могат да се трудят и да се реализират в живота по-най-добрия начин.

От няколко години работим по програма „Образование с науката“, която е на Министерство на образованието и науката. В нея сме провели дейности съвместно с Института по математика, с Лабораторията за вирусология при БАН, как децата да се предпазват в киберпространството. Продължаваме да участваме в конференциите на Института по математика за динамична математика. В момента работим по три международни проекта по Програма „Еразъм+“: „Не на насилието“, „ Как да почувстваме математиката“ и „Спаси планетата“. По този проект имаме инициатива с Община Стара Загора за залесяване на дръвчета. Това ще се случи в края на м. март т.г. Тогава ще посадим180 дръвчета, на колкото години е училището ни. Всяка следваща година ще засаждаме по едно повече, за да стане една красива гора.

Аз разработих проекта „Как да почувстваме математиката“. Мисля, че математиката не е суха наука, която се намира в сборниците, а е жива, развиваща се. С децата правим динамични модели на растения, на снежинки и т.н. Целта е те да почувстват формата, симетрията, да знаят, че Златното сечение не е просто златно сечение или редица на Фибуначи, а участва в биологията и във всички науки. Да усетят междупредметната връзка. Правим шевици с помощта на софтуер. Те видяха, че трябва да излезем по някакъв начин от сборника по математика и да го разчупим през съзнанието си. От там се получиха много креативни продукти. Уникално се развиват децата. Нашата визия е учениците да работят, да са ангажирани с нещо, което е полезно в науката, в живота и в спорта.

Колко са възпитаниците на училище „Иван Вазов“?

Над 120 000. Много велики българи са минали през това училище – и като учители и като ученици. Като започнем от основателят и първи учител Даскал Атанас Иванов – изключително харизматична личност, „най-полезният класен учител през 50-те години” – Тодор Шишков, възрожденските учители Неофит Рилски, Иван Богоров…През 1865/66 г. в училището работи д-р Димитър Павлович (син на известния възрожденски учител Христаки Павлович). Той въвежда „класно-урочната система”. Всеки клас се отделя в самостоятелна класна стая и по всеки предмет или два сродни обучава отделен учител.

За мене тези даскали винаги са били в основата на моята учителска професия. Винаги съм искал да бъда като тях, защото всички сме образовани за преподаватели, но малко ставаме даскали. Например преподавателят преподава математика, докато даскалът преподава и математика. Покрай предмета вмъкваш много неща за живота. Усещаш децата по по-различен начин. Чувстваш ги като свои приятели, не като врагове. Бориш се за всяко дете. Докато преподавателят влиза в час, какво се случва в класа не го интересува, казва си урока, излиза и за него нещата са приключили…

През 1908 г. завършва и първият випуск гимназисти. Сред тях са бъдещият министър на народната просвета Стоян Омарчевски, акад. Петко Стайнов, проф. Димитър Гюдженов, литературният и музикален критик Георги Стоянович-Берсенев и много, много други. Наши ученици са били Васил Левски, Гео Милев, Димитър Талев, Анна Томова- Синтова…Сред най-новата смяна при нас до 7-ми клас е учил Николай Белухов, носител на медал от световна олимпиада по математика. Тук до 7-ми клас е учил телевизионният журналист и водещ Антон Хекимян, д-р Георги Тодоров – известен хирург във варненска болница; Петър Стоянов се реализира успешно в ирландска IT– фирма, Димитър Маринов работи към Appel, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов и общинският съветник от ГЕРБ Николай Диков …Десетки, стотици са преуспяващите наши възпитаници, чиито път е тръгнал от СУ „Иван Вазов“.

В училище имаме 13 атрактивни групи по интереси и 14- по подкрепа за успех – за изостаналите ученици. Това е голям плюс за децата и колегите, защото ги развива. Много добро партньорство има между нас и Спортната зала. Като е лошо времето децата влизат в залата. Изцяло обновен е и нашият физкултурен салон – с ново дюшеме, съблекални и пр. Предстои да направим фитнес на открито. Може би ще останем единственото училище с отворен двор, защото децата се грижат и го поддържат изряден. Те осъзнават, че той е за тях.

За какво мечтаете, господин Цвятков?

Мечтая в най-скоро време да направим STEM– лаборатория по природни науки с роботика. Кандидатствахме миналата година, но за съжаление не успяхме да се класираме. Тази година пак ще кандидатстваме, докато успеем. Там е бъдещето.

Другата ми мечта е да оправим двора и стола, в който всеки ден се поднасят по 410 обяда. Искам столът да придобие модерен вид, с нови функционални енергоспестяващи уреди, в които да се приготвя по-различна храна. Искам да бъде по-вкусно, по-ново, по-съвременно. Говорим за култура на храненето.Съвсем скоро в английския двор, ще открием зелена класна стая.

Какво искате да кажете на вчерашните, днешните и утрешните вазовци, послучай 180-годишнината на Средно училище „Иван Вазов“ Стара Загора?

Радвам се, че продължаваме заветите, завещани ни от нашите възрожденски предци – хората поставили основите на първото светско образование в нашия град. Като техни наследници продължаваме да образоваме и да развиваме млади, креативни хора. Посланието ми към днешните и утрешните ни ученици е смело да вървят напред по пътя на науката, защото без наука няма прогрес.

Росица Ранчева