„Двамата свенливци“ в Операта – и младостта може да е зряла

На 26 и 27 февруари 2021 г. заклетите меломани се радваха на първатаза годината  премиера на Държавна опера-Стара Загора – камерната опера по музика на Нино Рота „Двамата свенливци”. Спектакълът е създаден с талантливите студенти от Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров” в годината, когато тази Алма Матер на музиката отбелязва 100 лета от създаването си.

„Двамата свенливци” е подарък за старозагорската публика – истинска торта със свещички, а не произведение на първи опити в занаята. Спектакълът е сътворен от професионалисти, преподаватели на младите таланти в академията – аранжиментът за малък камерен оркестър /заедно с Виктор Крумов/ и диригент е Мирослав Георгиев, режисьор е преподавателят по актьорско майсторство Огнян Драганов. Успехът на „Двамата свенливци” бе наблюдаван и отбелязан и от проф.Ивайло Кринчев, заместник-ректор на Академията и главен диригент на Държавна опера-Стара Загора. На двата спектакъла присъстваха и други преподаватели на младите таланти, а искреността, вълнението и аплодисментите на зрителите бяха страхотен заряд за младите на сцената.

Нино Рота е титан на филмовата музика и малко популярно е това негово творчество – десет опери, пет балета и други произведения оркестрова музика. В продължение на последните 30 години от живота си той е директор на музикалното училище в Бари, Италия и се занимава с преподавателска дейност. „Двамата свенливци” е създадена като радио-опера, има разказвач /чудесният и много талантлив Любен Байчински/, който води действието пред една невидима аудитория. А пред видимата, в залата, е натоварен със задачата да бъде и Алхимик на ставащото на сцената.

Раймондо и Мариуча са влюбени един в друг, но не смеят да признаят чувствата си. Инцидент поваля Раймондо безпаметен и той се обяснява в любов на неправилния човек – съдържателката на пансиона, в който е отседнал. Мариуча, отчаяна от това развитие, припада и също в полунесвяст се изповядва на д-р Синизгали, дошъл да й помогне и отдавна чакащ нейното внимание. Така съдбата на двамата основни герои е да заформят двойки, в които не е вплетена волята им, а злощастната намеса на съдбата. Съдбата си играе с малките герои на сцената и „размива” голямата им любов в два скалъпени брака.

Има, разбира се, и момент на проблясък, но най-накрая, преди завесата да падне. За най-внимателните в действието зрители!

Действието се следи лесно благодарение на чудесните субтитри, превод на Мария Клинчева. Води се от пълнокръвен, макар и камерен оркестър, който диригентът Мирослав Георгиев „управлява” с финес. Голямото Браво  за оркестрацията!

Колкото до действието на сцената?! Бихме отбелязали заслугите абсолютно на всеки от участниците в тази перфектна симбиоза. Голямото постижение на спектакъла е в колективната работа и в пълната отдаденост на младите на сцената. Три запомнящи се арии на главните герои, един лиричен дует, много красиви ноти между тях, смях, забава…зрялост!

Зрялост бихме поставили като определителен член за „Двамата свенливци”. Стоян Буюклиев като Раймондо е стабилен и много артистичен. Светлозара Койнарска като Мариуча е гласовита и изразителна. Те двамата, сега студенти, са гордостта на Музикалното училище в Стара Загора, млади хора с опит на сцената и с перфектно държание. Останалите не им отстъпват ни на йота. Без да има битки за надмощие в главни и второстепенни роли, младите хора на сцената абсолютно удоволстват от това, което правят и в което са замесени.

А то никак не е лесно. Операта „Двамата свенливци”, макар и едноактна, е дълбоки води за тях – водят ги само нотите. Няма записи, музиката се усвоява със сърцето.

Водач на студентите в това приключение е преподавателят им Огнян Драганов, на когото те абсолютно вярват. Иначе нямаше да се получи такъв симпатичен спектакъл. Един час чисто удоволствие за зрители и артисти!

Много хубави роли правят артистите от Операта Костадин Якшев и Ивон Иванова, а участието на малката Натали от Детско-юношеската школа за опера и балет събра овациите на публиката.

Нека да отделим място и за неуморния приятел на студентите в целия репетиционен процес – корепетиторът Светлана Денева. Тя заслужава специална благодарност.

За естетическото внушение на сцената „отговорни” са сценографът Венцислав Петров и костюмограф Теодора Джамбазова.

Чудесно изпълнение на младите  студенти Анастасия Алтухова, Васо Параскева, Анджела Гелева, Симона Тодорова, Мария-Магдалена Недкова, Лора Радева, Анна Янкова, Мериам Шамс, Томас Томов. Сцената ви обича!

„Браво, момичета и момчета! Спокоен съм за бъдещето на операта в България!” – написа в петък след премиерата д-р Ленко Михов, който е един от големите приятели на Държавна опера-Стара Загора.

Да, младите в операта продължават напред с по-едно голямо 6 /шест/ в студентските си книжки, което важи за няколко изпита, издържани от тях успешно – вокално, артистично и като екип.

Не е лесно в свят, в който всеки се бори да е силно осветен от прожекторите, да изпълниш достойно своите задачи и на по-заден план.

Макар че задни планове в „Двамата свенливци” няма. Всеки е звезда!

Поздравления и от Долап.бг

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров за Държавна опера-Стара Загора