8 тонен глобус ще украсява парк „5 октомври“ в Стара Загора

След месец време, изключително атрактивно съоръжение ще украсява парк „5 октомври“ в Стара Загора. Става дума за 8-тонно земно кълбо, което повдигано от вода, ще може да се върти с един пръст от всеки, който пожелае.

„Монументът е подарък на Община Стара Загора от собственика на комплекс „Мидалидаре“ – Евгений Юсупов “, уточни за Dolap.bg инж. Христо Михалев, управител на „Лесо Инвест“ ООД. – Обещан е отпреди 5-6 години, но все още не е монтиран. Има го поставен в по-малък мащаб пред хотела в Могилово. Юсупов настоява ние да го монтираме и в най-скоро време ще изпълним желанието му“.

Монументът ще бъде поставен на тротоара зад гъбата, която се намира на кръстовището на булевардите „Митрополит Методий Кусев“ и „Цар Симеон Велики“, на 3-4 м. пред малката зелена алея.

Земното кълбо представлява 8 -тонен блок от камък поставен върху 15-тонен гранитен постамент -„черупка“, върху която ляга. Диаметърът му е 1.20 м.-1.30 м.

„Общата тежест е 18 – 20 тона товар, поради което трябва да му направим стабилен фундамент от стоманобетон, който да скрием в почвата, обяснява Христо Михалев.- В зелената площ ще се направи воден резервоар. От огромното налягането на водната помпа, получава се воден филм между двата постамента. Така земното кълбо се повдига около милиметър от черупката и може да се върти безпроблемно с ръка“.

Според инж. Михалев в момента се работи нов В и К проект, както и преустройство на Градската градина. Земното кълбо ще се вгради в ландшафта като любопитен елемент. Вероятно дейностите ще започнат след една-две седмици и ще продължат около 20-дни.

Росица Ранчева