Световния ден на розовата фланелка отбелязаха в старозагорско училище

За поредна година в СУ „Христо Смирненски“ отбелязаха Световния ден на борбата срещу тормоза в училище, по известен като Ден на розовата фланелка, който се провежда в последната сряда на месец февруари.

В инициативата се включиха над 100 деца от всички групи за целодневна организация на учебния ден от 1-ви до 4-ти клас.

Учениците от 3-ти клас, под ръководството на Велина Йотовска, изработиха розови картички с послания под формата на птици и с големината на детска длан. Децата сами формулираха изводи и постулати по темата, които да ни направят по-добри, толерантни и човечни.

Първокласниците пък, водени от преподавателките Силвия Колева и Мария Неделчева, изработиха тематични рисунки на розова хартия, най-добрите от които бяха поставени на училищно табло.

Учениците от втори и четвърти изгледаха презентация, след което участваха в дискусия с педагогическия съветник и социалния работник, като разсъждаваха по темата за добротата.

24 февруари е Световен ден на борбата срещу тормоза и насилието сред младите хора. Всичко започва в Канада, като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия те ден решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.

Росица Въльовска