Община Стара Загора се включи в засяването на „Музикална гора“

Поредна зелена инициатива обедини старозагорци на 24 февруари 2021г. Целият колектив на Държавна опера-Стара Загора и приятели на изкуството засадиха на площ от 3 дка 2000 фиданки от дъб-цер, осигурени от Държавно горско стопанство-Стара Загора. По този начин беше залесена първата в България „Музикална гора“.
В екопроявата се включиха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Димитър Драчев и Красимир Червилов, представители на различни институции, неправителствени организации и граждани.
„Благодаря на всички, които подкрепиха тази благородна инициатива на Държавна опера- Стара Загора. Знаете, че Община Стара Загора извърши едно от най-мащабните залесителни кампании през 2019 година. Такава беше насрочена и за 2020 година, но за съжаление, заради противоепидемичните мерки, тя не беше осъществена“, каза в края на акцията зам.-кметът Милена Желева. Тя обяви, че до края на месец март т.г. се предвижда на площ от 380 декара да бъдат засадени нови още 10 000 фиданки от дъб-цер.
Желева допълни, че целта е Стара Загора да се превърне в най-зеления град в България. Затова ежегодно ще бъде извършвано залесяване на обезлесените от пожари и незаконна сеч терени. Зам.-кметът пожела всички засадени фиданки да се хванат и след няколко години да има гора на мястото.
Инициативата на колектива на операта се организира в навечерието на 28 февруари, когато през 1895 г. Митрополит Методий Кусев засажда първите фиданки на Ахмак байр, за да се превърне това опустошено място в сакралното за старозагорци Аязмо, в зеленото сърце на Стара Загора.

Павлина Дудева