Честит рожден ден, Български балет – Голямата Красота!

Сигурно сте разбрали, че вече две поредни съботи и недели в Държавна опера-Стара Загора има занятия по класически балет за възрастни. Води ги самата Маестра Силвия Томова – гранд-дамата на балета на Операта, възпитаничка на Академия Ваганова. Тя е „виновница”  градът ни да има тази разкошна балетна трупа, която от 2016 г. досега натрупа завиден репертоар, има своите звезди и стабилен кордебалет.

Ако след падането на завесата, може да идете на сцената, ще видите как балерините и балетистите от трупата след всяко представление се поздравяват и радват като воини, спечелили битка.

Ако посетите уроците по класически балет за възрастни, много ясно ще усетите тази радост, това ликуване. Откъде идва – от щастието да имаш тяло, което ти служи, че имаш дух, който те води. Балетът е ликуване от живота – тук и сега. Възторг, че можеш да се изразиш във всеки миг, по най-красивия начин. Радост, че животът те изпълва и ти служи да движеш всяка частица от тялото.

Раздвижва всичко в теб – от върховете на пръстите на краката до плавното завъртане на ръцете, когато Маестрата каже „издължи” и ти протягаш пръстите на ръцете плавно и погалваш въздуха. Когато се учиш, как лебедите размахват крилете си и виждаш, че ръцете ти служат, за да прегръщаш пространството – това, което е прегърнало тялото. Омайно е движението с ръцете в балета. То е една изначална нежност, може да се сравни само с начина, по който майката докосва бебето си. Или както топлият вятър разлиства дърветата.

Балетът е стремеж да опитомиш живота с красота, с много красота. В това има много романтика, но има и много дисциплина. Не е изцяло мирен, спокоен и гальовен процес. В напреднала възраст тялото не помага. Но слуша. Прилежно е. Затова толкова рано се започва да се учи балет. За да е гъвкаво и прилежно. Въпреки съпротивите.

Тялото реагира на красотата, която му възлагаш като задача и се заема да я изпълнява. Всички сме подвластни на красотата, тя е абсолютно безпрекословна във всяко движение от класическия балет.

Сложните имена на френски език на всяка поза в класическия балет го правят „четиво” за хора, които знаят  правилата на граматиката на тялото. Това е наистина доста трудно. Освен че в упраженията се включва всяка частица от тялото, има и задължителен синхрон, както и упражнения за равновесие, въртене, откъсване, отлитане…

Отлитане, отлепване, оттегляне от тялото, дистанцирането от сковаността, съюз с духа, който е могъщото ни гориво…Това са усещания, които нямат равни на себе си. Сигурно затова балерините на сцената и извън нея, когато ходят, когато извиват главата си, когато се хранят, когато са хора…са някак си извънземно безтегловни, само костици и въздух. Грацията от балета остава за цял живот, когато си започнал да се занимаваш от малък. Малцина продължават професионално и ги разбирам.

Светът на балета е почти военизирана система, многократно, многомилионно повтарящи се движения, за да се постигне неземна лекота.

Спокойно, при балета за възрастни не е съвсем така! На тялото се задава властната команда „Надмогване”. Кодът е „Стегни се!”. Паролата е „Подчинявам се”!

За хората, които винаги си поставят крайни цели, когато тръгнат по някой път, ще кажа. Балетът е пътуването, не пристигането /например отслабване/. По пътя на тези занимания има такова изобилие от красота и грация, че ще останете непрекъснато очаровани. Нещо като непрекъснато обяснение в любов.

И още нещо! Удоволствието да ти преподава истинска Маестра! Силвия Томова не преподава балет, тя е самия Балет. Тя е от хората, за които се казва, че са родени за това, което правят. Обяснява с тяло и на превъзходен език. Направлява даже въздуха в залата.

Не, не е късно. Винаги е точното време човек да поиска да се докосне до красотата, да се опита да я изрази с тялото си.

Учудването, че става, да, можеш го – си е малка спечелена битка.

Честит празник на българския балет – 22 февруари! Честит празник на всички замесени в създаването на тази Голяма Красота, Гранде Белецца!

Уляна Кьосева