Стара Загора се поклони пред паметта на Левски

18.02. 2021 г…Тъжен ден за България…Обесването на Васил Левски… В Митрополитския храм „Свети Димитър“, Старозагорският митрополит Киприан отслужи Заупокойна панихида за йеродякон Игнатий , в съслужение на свещенството на града.

Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив, каза в словото си митрополит Киприан. Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Много гиганти са лягали в пръстта и са ставали на пръст. Бесилото на Апостола със страшна сила проби пръстта и бликналият на това място извор никога не ще пресекне…

И днес Апостолът продължава да ни шепне, да ни заклина за прости наглед неща, да ни освобождава и отново заробва в мисълта…

Отдавна думите са изсъхнали, пръстта е опръхнала отдавна, а ние и днес, в деня на неговата памет, чуваме гласа му и виждаме неговите следи, които окръглят нашия взор и продължават в небето над България. И ако чувстваме силно тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Апостолът виси в нас със страшна сила!“

В 11:00 часа пред паметника на Левски се събраха представители на местната и държавната власт, на сдружения и организации, както и много граждани. Заради въведените противоепидемични мерки нямаше организиран общоградски ритуал.

Да почетат паметта на Апостола тук дойдоха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на Общината  Делян Иванов, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител Гергана Микова и заместниците й Красимир Червилов и Димитър Драчев, общински съветници, общественици, ученици и директори на училища, представители на Дружество „Традиция“, стотици граждани.

Под звуците на националния химн, изпълнен от Военния духов оркестър на Втора механизирана бригада, бяха поднесени венци и цветя от Община Стара Загора, Общинския съвет Стара Загора, Втора механизирана бригада, Министерство на отбраната, Областния управител, Старозагорска митрополия, Тракийски университет, Средно училище „Васил Левски”, от патриотични, обществени и политически организации, много граждани.

Със специална програма от 16 до 19 февруари т.г. учениците от СУ „Васил Левски“ отбелязват паметната дата. Днес те се включиха в рецитал „Да се знае и да се помни“, изпълнен пред барелефа на Левски, поставен на сградата на училището. Проведе се и видеорецитал на двойки от родител и дете, учител и ученик под името „Пазители на българската памет“. Четвъртокласници раздаваха свитъци с образа на Апостола и негови мисли на старозагорци. От клуб „Приятели на книгата“ към училището организират „Час по вдъхновение“ – за Апостола с любов. В памет на патрона на училището ще се проведе състезание „Лъвски скок“ между учениците от I – VII клас.

През целия днешен и утрешен ден, пред барелефа на Апостола, има почетен караул. Ученици и учители окичват с цветя лика на най-великия син на България.

Вечна и блажена памет, Апостоле!

Долап.бг