100 години празнува Старозагорската търговска гимназията

През 2021 г. се навършват 100 години от откриването на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ Стара Загора. Тя едно от най-старите професионални училища в България. Създадена е от старозагореца Слави Абанозов. За първи път отваря врати на 15 септември 1921 г. като Смесено нисше училище за търговия и кооперативно дело. Това е първото професионално учебно заведение в региона на Стара Загора. То бързо се утвърждава като едно от елитните учебни заведения в Южна България. В чест на раждането на Симеон Сакскобургготски на 16 юни 1937 г. получава името Смесена търговска гимназия „Симеон, княз Търновски“. От 1944 г. гимназията е държавна. На 13 август 1951 г. гимназията е преименувана в Стопански техникум, със следните отдели: „Държавна и кооперативна търговия“, „Промишленост и капитално строителство“, „Банково и застрахователно дело“, „Стопанска отчетност“.

През май 1953 г. учебното заведение носи името Техникум по икономика. През по-късния етап на социалистическото управление е преименувана Икономически техникум „9 септември“. На 10 октомври 1996 г. Техникумът по икономика е преименуван в Търговска гимназия – Стара Загора. През 2000 г., по инициатива на настоятелството, е върнато името Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.

През 2016 г. след четиригодишни преговори със собствениците на 2/3 от сградата, Община Стара Загора успя да закупи техните части и стана законен собственик на цялата сграда.

Патронният празник на гимназията е 16 юни – рождения ден на Симеон Сакскобургготски, а професионалният – 6 декември -Никулден, Ден на търговците и банкерите.

Възпитаници на гимназията са редица известни политици, икономисти и общественици от страната и града. Настоящият директор на гимназията е Снежана Танева. Гимназията има свои фанфарен оркестър, мажоретен състав и вокална група. Всяка година участва в общинските празненства и ученически спортни прояви. „Учебно-тренировъчни фирми“ от гимназията участват в национални и международни панаири.

Реновираното училище разполага с учебно-тренировъчни центрове, компютърни кабинети, конферентна зала с мултимедия, физкултурен салон и фитнес зала, библиотека, медицински кабинет, консултативен кабинет с психолог. През настоящата учебна година в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ се обучават 666 ученици от VІІІ-ХІІ клас , разпределени в 26 паралелки по специалностите: Оперативно счетоводство, Икономика и мениджмънт, Банково дело, Търговия на едно и дребно, Електронна търговия, Застрахователно и осигурително дело, Бизнес администрация.

„Всички дейности през настоящата 2021 г. посвещаваме на големия юбилей – 100 години от създаването на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, каза директорът Снежана Танева.- Повечето мащабни инициативи, които ще имат общоградски характер, ще организираме в края на лятото и началото на новата учебна година. Идеята ни е в Алея „Стара Загора“ в парк „5 октомври“ , със съдействието на Община Стара Загора, да открием фотоизложба за историята на гимназията от създаването й до днес. Отварям скоба, за да благодаря на ръководството на Общината, което винаги е слагало на първо място образованието в нашия град, в т.ч. и нашето училище. Кметът Живко Тодоров и заместниците му, винаги са били зад нас, винаги са ни подавали ръка, винаги сме работили в тясно сътрудничество. Без тяхна помощ, училищата ни като цяло, не биха били на това високо ниво, на което се намират“.

Кулминацията на празника ще бъде на 6 декември 2021 г. с официална част, много гости от града и страната, бивши преподаватели и възпитаници на училището, партньорски фирми и организации и тържествен концерт.

Събитието ще бъде предхождано от Десетдневка на Търговската гимназия. Тогава ще се проведат Дни на отворените врати за бивши, настоящи и бъдещи възпитаници на училището. Всеки от дните ще бъде посветен на изучаваните професии – Ден на банкера, Ден на счетоводителя, на икономиста, на застрахователя и т.н. Ще бъде обособена стена с портретите на всички директори, които през 100-те години са ръководили Търговската гимназия. Подобна стена ще бъде обособена и за портретите на кметовете на Млада Загора, възпитаници на гимназията.

Обявяват се конкурси за празнично есе на немски и английски език, които се изучават в училището; конкурс за най-добър уебсайт; за есе или стихотворение „Моята Търговска гимназия“ – за 12-класниците; състезания по всички икономически предмети с представители на други търговски гимназии – от Пловдив, Сливен, Ямбол, Хасково, Бургас; Ще има конкурс за значка и за лого на всяка специалност, както и за 100-годишнината на гимназията. В ход е подготовката на юбилейно ревю, което ще покаже всички видове униформи през годините. Ще бъде издадена юбилейна книга с работно заглавие „Под звездите на времето“ – 100 години Търговска гимназия, Стара Загора.

Предстои създаването на музейна експозиция. В нея ще бъде изложена стара техника – пишещи и сметачни машини, учебна документация, снимки на стари дипломи и др.

Предвидени са срещи с изявени бивши ученици, доказали се на своето професионално поприще, както и среща на учителите ветерани.

Силно застъпени са и спортните игри и състезания.

„Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!“ Това е логото на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“. Резултатите през изминалия век доказват неговата истинност.

Росица Ранчева