За екипа на Зелени Балкани пролетта дойде….преди да е дошла пролетта!

Как става това ли? Ами, много просто – на крилете на една мъничка птичка – белошипата ветрушка DS!
Но, нека да обясним по-подробно!
Белошипите ветрушки са вид, който мигрира и през зимата те обитават топлите страни. Ето защо те, както и щъркелите, са предвестници на пролетта. Всяка година ние, от Зелени Балкани, отбелязваме настъпването на пролетта по първата, появила се в  Центъра за природозащитни дейности на сакарското село Левка белошипка.
А, тази година имаме няколко интересни, нови, момента:
Първата птица е женска! До момента първенството държаха мъжете, но и при птиците, както и при хората, явно, има елементи на еманципация!
Тази година първата белошипка се появи около 10 дни по-рано! Предходни години сме регистрирали първите белошипи ветрушки около 20 – 25 февруари!
Това, всъщност, е най-рано регистрираната завърнала се от миграция птица от началото на работата ни по завръщане на вида у нас, преди повече от 7 години! Тези, които се притесняват, че прогнозите са за лошо време, ще успокоим с това, че всяка година първите белошипки са застигани от студ, а понякога и сняг по нашите земи, но както всяка година, така и тази екипът на проект Живот за белошипата ветрушка LIFE19 NAT/BG/001017 е подготвен за това с пълни фризери храна, която на драго сърце раздава на пристигналите от дълъг път птици.
Но, нека видим, коя е DS?
Тя е птица, излюпена в първата в България колония на вида от десетилетия насам, в село Левка през далечната вече 2017 година. Същата година е маркирана от екипа ни с пръстен. Птицата е била регистрирана и миналата година в колонията, като е имала и свое поколение!
И така, вчера пролетта настъпи!

Д-р Христина Клисурова