Забавни факти за виното

Утре е най-веселият всенароден празник „Трифон Зарезан“. Немалко купонджии от днес стягат купона, припомнят си обредите и обичаите, свързани с този ден от векове. Разбира се, най-голямо внимание се отделя на виното – напитката, за която се носят легенди и е обгърната в мистика. Предлагаме Ви малко известни факти за виното, които не само могат да обогатят знанията Ви, но и да Ви бъдат полезни. Наздраве!

Император Наполеон Бонапарт е пирувал с големи количества качествено вино и солидни порции месо по време на изгнанието си на остров Света Елена. Това се разкрива от списък на дневните доставки за острова. Оказва се, че всеки ден там са били доставяни 45 бутилки вино и 45 кг. месо. Седмично на острова са били доставяни 29 птици и едно печено прасенце. Наполеон дори е настоявал Бургундското вино, което са му предоставяли, да бъде заменено с Кларет.

Фразата “Да се чукнем за здраве” идва от древните гърци, където домакинът отпивал първата глътка вино, за да докаже на гостите, че не е отровно. Този обичай по-късно е бил приет от римляните и продължава и до днес на много места по света.

Италианско проучване показва, че жените, които пият по две чаши вино дневно, водят по-добър сексуален живот от тези, които не го правят.

Стария завет на Библията виното се споменава навсякъде, освен в книгата на Йона.

В Древния Рим на жените им е било забранено да пият вино. Мъжете, които са хващали жените си да пият вино, са имали право да ги убият или да поискат развод.

Научно доказано е, че умереното пиене на вино значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и мозъчни удари.

Китайците са най-големите консуматори на вино. През 2019 в Китай са консумирани 155 милиона 9-литрови буренца с вино. За сравнение французите са консумирали с около 5 милиона по-малко, около 150.

Голямата консумация на червено вино в Китай може би се дължи на символиката на червения цвят, който те смятат за щастлив. А италианците, макар че са най-големият производител на вино, се нареждат под номер 4, като консуматори.

По цвета, можете да познаете географския произход на напитката на боговете. Едно от нещата, които можете да разберете, когато погледнете цвета на виното е региона, в който са узрели гроздовите зърна (климата, влажността и др.) Тъмните гроздови сокове говорят за по-хладен климат, докато по-светлите оттенъци са индикатор за топъл и сравнително сух.

Когато поднасяте вино на гостите си, спазвайте някои тънкости, за да оставите у тях впечатление, че имате познание на професионален сомелиер.

Така например сухите бели вина трябва да са с температура 8-10 градуса по Целзий, а белите силни вина – около 10-12 градуса. Леките червени вина са прекрасни, когато температурата им е 14-16 градуса, а силните червени вина – 16-18 градуса.

Никога не оставяйте в хладилник бутилка бяло вино за повече от 48 часа. Не охлаждайте червено вино с помощта на лед или в камерата на хладилника. Такава процедура може да бъде приложена единствено спрямо бялото вино.

Червеното вино се сервира в гарафи, бялото вино може да се предлага направо в бутилки, защото не се декантира. Бутилките не се поставят в кошнички, а директно върху масата.

Помнете, че бялото вино се сервира винаги преди червеното. Младото се поднася преди старото, а лекото – преди силното. Богатите и тежки на вкус храни си подхождат с по-богати и тежки вина. И обратното – леките храни искат леки вина.

Червено вино – с червено месо.

Бяло вино – с бяло месо и/или риба

Чашите за червено вино са с по-голяма купа, за да може ароматната напитка да си взаимодейства с кислорода и да отпусне богатия си аромат.

Бялото вино се сервира в по-издължени чаши и с по-тясна купа. Заради по-ниската температура, те не отделят толкова аромати.

Шампанското се налива във високи и тесни чаши, за да може балончетата с въглероден диоксид да се задържат по-дълго в течността.

Всички чаши се държат за столчето, а не за купата, за да не се повишава температурата на виното от ръката.

През 2003 година учителят по физическо, Ричард Джулин от Швеция бил коронован за световен шампион по разпознаване на вина по миризмата им. Той разпознал 43 вина от общо 50.

Най-старият човек в света доживял до 122 години признал, че всеки ден в менюто му били включени зехтина, виното и шоколада.

През 19 век, френски химик направил състояние от продажба на червено вино, смесено с кокаин. Неговата напитка „Vin Mariani“ била одобрена от кралица Виктория, президента Маккинли, и папа Лъв XIII.

Тъй като бутилките с вино, които са потънали с Титаник са все още непокътнати, останките на кораба на дъното на океана могат да бъдат считани за най-старата винарска изба в света, която за съжаление не може да бъде „отворена“ никога вече.

Знаете ли, че има един ензим в стомаха на човека, който е причина жените да се напиват по-бързо от мъжете с вино? Този ензим спомага за по-ефективния метаболизъм на алкохола. Мъжете имат повече от този ензим, и за това те се напиват по-трудно с вино, докато при жените е обратното – те се напиват по-лесно, защото имат по-малко от този ензим.

За производството на една бутилка вино са необходими около 600 зрънца грозде.

Виното е без мазнини и не съдържа холестерол. Една чаша вино съдържа около 100 калории.

Когато вечеряте в изискан ресторант и си поръчате вино, често срещано явление е сервитьорът да ви донесе тапата на бутилката, от която Ви е сипал. Трябва ли да я помиришете? Според традицията да, въпреки че тапата няма да Ви каже много за виното, което са Ви сервирали. Затова е по-добре да помиришете виното в чашата след леко разклащане и да опитате вкуса му. Едва тогава ще знаете какво е качеството на напитката, която Ви предлагат.

Изненадващо, но през Средновековието изкуството на винопроизводството е било подобрено от монаси. Благодарение на Цистерианския и Бенедиктенския орден имаме толкова перфектно разработена технология. Те буквално са вкусвали земята, за да установят как се променя почвата на различните места.

Благодарение на монаха Дон Пиер Периньон (1638-1715) днес се наслаждаваме на най-качествените видове шампанско.

Dolap.bg