„Самодива“ – спектакъл-картина с чисти и фини линии

„Самодива“ е дългочаканата премиера в Държавен куклен театър-Стара Загора, която зарадва публиката на 10 и 11 февруари. Спектакълът е дипломна работа на  Ивета Георгиева, която учи магистратура по режисура в НАТФИЗ. В екип със сценографите Христина Стоилова и Христина Недева- Младенович- Храстче , хореограф Михаел Гергинов и композитор Маргарита Друмева и с благословията на ръководството на Кукления театър, на сцената се роди един пълнокръвен художествен продукт, а не просто студенска дипломна работа.

В репертоара на театъра е вече пиеса, която е ориентирана към публиката от 5 клас нагоре, радва се директорът Дарин Петков. Поколенията, отраснали пред компютърния екран, ще бъдат омагьосани в залата на театъра от от една искрено, честно представление, с много нежност и много финес разказана българска народна приказка. Ще бъдат покорени от невероятно качествения звук на постановката и силната като внушение музика на Маргарита Друмева. По отношение на музиката предричаме нов Икар – за оригиналност и интерпретация на народни мотиви. Записана в ZERO PROJECT STUDIO, тя е реализирана от Стефан Врачев, пиано, синтезатор (Софийска филхармония), Стефан Врачев Младши, бас китара, Александър Михайлов, кавал, Ирина Свиленова, електрическа китара, Даниел Свиленов, испанска китара, Кристиян Макаров, джембе, Петър Йорданов – Бъни, ханг, джембе, frame drum (перкусии). Вокалите са на актьорите от Кукления театър, които се вписват съвършено.

И ако музиката е като здравите „корени“ на спектакъла, то актьорите са неговия солиден ствол и пищна „разлистеност“.  Любен Чанев и Ивана Бобойчева в ролите на Горан и Вида, още Биляна Райнова, Латина Беровска, Йордан Тинков – органични, многофункционални, много отдадени на историята. Те са и много танцувални, много пластични, но всички тези качества просто са „осветени“ от прожекторите и този път. А иначе те са безценното движимо имущество на Старозагорския Куклен театър –  с тяхната абсолютна отдаденост и изключителен хъс, с които спокойно могат да произвеждат и електроенергия. Ако решат.

„Самодива“ е поредният успешен проект, на който трупата се отдава с много плам.

Безспорен е и успехът на сценографитеХристина Стоилова и Христина Недева- Младенович- Храстче. Куклата на самодивата Вида е произведение на изкуството, много успешни са и образите на Жабата с две лица, на Орела, на Старата жена, художествените решения с декора, светлината, която струи от самите актьори на сцената и ги обгражда. Художественото осветление си „играе“ и с вътрешната светлина на кукли и актьори. Консултант на това осветление в постановката е проф.Славчо Маленов от НАТФИЗ, който е и ръководител на дипломната работа на Ивета Георгиева.

Прецизна работа – така бих описала с две думи постановката на Ивета и целия екип. Подобен продукт се ражда от споен творчески състав, който е мислил достатъчно дълго преди да започне процесът на сцената. Визуално спектакълът е с много чисти линии, класически в най-добрия смисъл, много, много искрен. Разказан е така, че да може да бъде разтълкуван лесно от публиката – силата на любовта, силата и слабостта да си различен от другите, отстояването…

Въпреки че самодивата е един от най-често „употребяваните“ в творчеството образи, винаги има място за още една нежна и лирична творба. Както винаги има място за още и още чиста романтика.

Уляна Кьосева