Проф. Минко Балкански подари на ученици своята автобиографична книга с пожелания и автограф

 

Всичките 52 – ма ученици от Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ получиха подарък от своя патрон. Световноизвестният учен и меценат проф. Балкански подари по две книги на всеки ученик: Едната е неговата автобиографична книга „Устрем и воля“, а другата -„В защита на алтруизма“.

В книгата си „Устрем и воля“ проф. Балкански разказва за своя живот и  за осъществената си житейска мечта и показва, че с упорство, работа и неотменна вяра, човек може да постигне всичко.

Всяка книга „Устрем и воля“  е подписана от проф. Балкански с персоналното послание:

Приемете с моите най-искрени пожелания тези две книги!

Уверен съм, че с тях Вие ще сте още по-устремени, по- волеви.

С повече алтруизъм бъдете още по-щастливи!

Искрено Ваш, проф. Минко Балкански, Париж – Франция, 01.02.2021 г.“

Подаръците бяха връчени от Яна Ковачева – организатор „Учебни дейности“ във Фондация „Миню Балкански“. По време на събитието, тя обяви конкурс за написване на есе на тема „Устрем и воля“ и „В защита на алтруизма“.

В конкурса могат да участват ученици от всички училища в страната, които са на възраст между 14 и 18 години. 

Изискванията към писмените творби на кандидатите са текстът да бъде написан на шрифт 12 и междуредово отстояние 1,5. Есетата следва да бъдат оригинални и непубликувани, да бъдат напечатани, в обем до 700 думи на български език.Писмените работи можете да изпращате на електронен адрес  fmb.shkoli@gmail.com в срок до 30.04.2021 г. 

Заедно с есето кандидатите трябва да посочат трите си имена, година на раждане, клас и училище, адрес за обратна връзка, e-mail и телефон.

Отличените участници в конкурса ще получат сертификати, покана за участие в летните школи на фондация „Миню Балкански“ и други награди.

Информация за победителите в конкурса ще бъде публикувана на сайта на  фондацията  до 1 юни 2021 г.. 

Ръководители на летните школите на фондация „Миню Балкански“  и през 2021 г. ще са изтъкнати професори и педагози, подготвящи участници в национални и международни състезания и олимпиади като Теодосий Теодосиев, Никола Каравасилев, проф. Сава Гроздев, проф. Росен Николаев, проф. Веселин Ненков, доц. д-р Васил Хаджиилиев , доц. д-р  Ганчо Ганчев, Ирина Шаркова, Любомир Любенов, Надя Кискинова, Диман Михнев, Ивайло Хартарски, Богдан Станков, Любен Личев, Виолета Найденова,  архитекти, физици и информатици, астрономи, завършили престижни университети и висши училища в Европа и САЩ, работещи в световно известни фирми.

Любомир ЛЮБЕНОВ