Огнян Драганов ще е втори мандат директор на Държавна опера-Стара Загора

Огнян Драганов ще ръководи Държавна опера-Стара Загора още един мандат, след спечелен конкурс в Министерството на културата. Председател на журито е бил известният музикант Пламен Джуров, а сред членовете е била и Милена Желева – заместник-кмет на Община Стара Загора.

През 2015 г. Огнян Драганов пое Операта в Града на липите и я превърна много бързо в територия на мащабни, новаторски проекти и вдъхновение за публиката от различни възрасти – от „Опера за бебоци“ до Балет за възрастова група 18+.

Заради многобройните успехи на трупата под негово ръководство Огнян Драганов получи Награда „Стара Загора“ през 2019 г.,  бе отличен с орден „Свети Апостол Карп“ I-ва степен – за особени заслуги към Българската православна църква. Като режисьор и част от творческия екип на спектакъла „Лучия ди Ламермур“ получи „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Многобройни са заслугите му за привличане на нова публика за Операта, за участие на Операта в редица важни обществени събития, за овладяването на нови сцени и пространства, за обединяването и с други културни институти.

Огнян Драганов завършва Средното Музикално училище „Христина Морфова” Стара Загора с тромпет. Изучава оперна режисура в Нов Български Университет – два семестъра в класа на проф. Ваня Бъчварова. Завършва курс по оперна режисура в OPERA DU RHIN Страсбург, Франция, като асистент режисьор на световно известния оперен режисьор Албер-Андре Льорю. Дипломира се в Държавна Музикална Академия “Панчо Владигеров” София – специалност оперна режисура в класа на проф. Павел Герджиков. Своя професионален опит натрупва в Софийската опера, където последователно е помощник режисьор, асистент режисьор, режисьор и заместник директор през периода 1998-2002 година. Възходящата му кариера на оперен режисьор стартира от 2002 година – поставя с голям успех в България, Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Холандия, Германия, Бразилия, Италия, Колумбия и Русия. В продължение на пет сезона е главен режисьор на Операта в Сараево. Над 30 заглавия се четат в биографията на режисьора, повечето от които е поставял многократно: Пучиниевите опери „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”; „Лучия Ди Ламермур”, „Любовен еликсир”, „Дон Паскуале” на Доницети; Вердиевите – „Трубадур”, „Аида”, „Набуко”, „Ернани”, „Травиата”, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Атила”. Огнян Драганов счита за най-голямо свое постижение срещата с руската класика – оперите „Евгений Онегин” и „Дама Пика”, които поставя в Сараево и Санкт Петербург. Режисира оперите „Дон Жуан” и „Джани Скики” в далечна Колумбия, където вече е познат със своите постановки на оперите „Бал с маски”, „Лучия Ди Ламермур”, „Норма”.

Почитателите на голямото оперно изкуство от Стара Загора и региона не крият задоволството си, че избраният път от Огнян Драганов ще продължи и занапред, наситен с още по-завладяващ репертоар и още повече празници на музиката.

На добър час и светъл да е пътят Ви, г-н Драганов!

Росица Ранчева