Майсторски клас за оперни диригенти на Маестро Деян Савич

От 8 до 19  февруари Държавна опера-Стара Загора е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра.

Сцената на операта приютява осем млади диригенти от Швейцария, Румъния, Франция, Испания, Великобритания, Италия, Гърция. Дългогодишният главен диригент и бивш генерален директор на Белградската опера Маестро Деян Савич ще работи с  талантливите музиканти и ще ги подготви за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Интензивната програма на курса започна в понеделник /8 февруари/. Диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Деян Савич, ще участват активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл: репетиции с хор и оркестър, със солистите, седящи репетиции, генерални репетиции и ще се редуват на пулта по време на представлението на съответния спектакъл пред публика. В програмата на курса са включени оперите  „Дон Жуан“ /12 февруари/, „Кармен“ /16 февруари/, „Замъкът на Херцога Синята брада“ и „Палячи“ /19 февруари/.

Осемте млади диригенти-участници в Майсторския клас на Деян Савич Арно Перие от Франция, Андрин Холчи /Швейцария/, Гай Дейвис /Англия/, Матей Поп /Румъния/, Пиер Валтер /Франция/, Марк-Оливие Ойтерли /Германия/, Франческо Пелегрино /Италия/, Катя Молфис /Гърция/ са носители на многобройни международни отличия.

Спектаклите са с участието на солистите, хора и оркестъра, балетната трупа  на Държавна опера-Стара Загора.

През месец март отново предстои провеждането на Майсторски клас по оперно дирижиране, а от 14 до 29 юни Старозагорската опера за първи път ще бъде домакин на осмото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube/Bela Bartok.

ДЕЯН Савич е роден в Белград, в семейството на музиканти. Завършва с отличие дирижиране в Музикалната академия в Белград, получава магистърска степен в Академията за изкуства в Нови Сад. Специализира при Mаестро Берислав Клобукар.
В периода 1985 г.-2000г. Деян Савич е артистичен директор на най-старото сърбо- еврейско певческо дружество „Братя Барух“, основано през 1879 г. От 1993 г.-95. той е  художествен ръководител на известния камерен ансамбъл „Pro Musica“. През периода 1989 г.-93г. е артистичен директор и главен диригент на Симфоничния оркестър на Ниш, а от 1993 г. е главен диригент на Белградската опера и балет.
През периода 2001-2004. Деян Савич е генерален мениджър на Белградската опера и балет. През 2005 г. той е назначен за Генерален директор на Народен театър-Белград и е първият музикант, който оглавява този престижен национален културен институт в неговата 140 годишна история. През 2007 г. заема позицията на Генерален директор на Операта.
Деян Савич е постоянен гост-диригент на Симфоничния оркестър и хор на ERT в Атина, Гърция в продължение на четири сезона.
Сред най-известните инструменталисти, с които Савич е работил са имена от ранга на пианистите Людмил Ангелов, Михай Унгуряну, Хел Бекелунд, Владимир Крайнев, Елисо Вирсаладзе, Дана Борсан, цигуларите Стойка Миланова, Кристина Ангелеску, Луиджи Алберто Бианки, челистите Ксения Янкович, Анатолий Кръстев, китаристът Алипио Диаз, арфисткта Анна Верхоланцева и др. Под неговата палка са пяли световните оперни изпълнители Дмитра Теодосиу, Маквала Касрашвили, Оливера Милякович, Агнес Балца, Нели Божкова, Татяна Закарчук, Бруна Балиони, Фабио Армилиато, Хенрик Енгелсвикен, Андрей Дунаев, Мауро Агостини, Желко Лучич, Франц Йозеф Капелман, Фьодор Кузнецов и много други.
Дирижира различни продукции с режисьори като Марко Артуро Марели, Инге Леван, Спирос Евангелатос, Карел Дргач и др.

Гостува с някои от най-известните оркестри и хорове, както и с оперни и балетни компании на престижни сцени и фестивали в Италия, Испания, Австрия, Кипър, Израел, Швейцария, Холандия, Ирландия, Гърция, България, Румъния, Русия, САЩ, Германия, Ирландия, Норвегия, Франция, Австрия, Хърватия, Македония, Черна гора и на други места.
Има радио- и телевизионни записи в много страни: за Румънското национално радио, Българската национална телевизия, Гръцката национална телевизия, няколко издадени компакт диска за PGP на RTV Белград и др. Носител е на редица престижни отличия и награди за своите творчески постижения.