178 години от рождението на Кольо Ганчев отбелязва Стара Загора

178 години от рождението на Кольо Ганчев отбелязват жители на квартала, носещ името на революционера и организатор на Старозагорското въстание. На 5 февруари 2021 г. от 11.00 ч. пред паметника на героя в парк „Пети октомври“ признателни старозагорци ще положат венци цветя в знак на уважение и почит към делото и живота му.

Инициатори на честването на годишнината са Народно читалище „Кольо Ганчев 1940“, Начално училище „Кольо Ганчев“ и ДГ № 11 „Загоре“ в старозагорския квартал „Кольо Ганчев“.

Никола (Кольо) Ганчев е роден е на 5 февруари 1843 г. в с. Муратлии (днес квартал „Колю Ганчев“ в Стара Загора), Ескизаарско.Той е четвъртото дете на търговеца Ганчо Стоянов Петров и Марийка Петкова Велева. Младото семейство се заселва в тогавашната махала „Гибран“, където си издига нова къща. През 1845 г. наблизо е било построено българско мъжко училище, а през 1863 г., в същия двор – църковен храм на името „Св. Троица“, който съществува и до днес. По професия е обущар.

Общественикът и културен деец Кольо Ганчев е бил заможен за времето си човек, с положение в обществото. Към него са се отнасяли с респект дори самите турци. Но онова, което го кара да захвърли всички благини и да се втурне в борбата, е да отдаде живота си за свободата на Отечество България.

Кольо Ганчев е съратник на Васил Левски, председател на Старозагорския революционен комитет на Вътрешната революционна организация , основан от Апостола. Организатор е и участник в Старозагорското въстание от 1875 г., заедно с братята Михаил и Георги Жекови, Стефан Стамболов, Господин Михайловски, Стефан Чифудов, Руси Аргов, Никола Райнов-Пантата и др. Заловен е през септември 1875 г. Изтезаван е в продължение на няколко месеца, за да склони към предателство. Предсмъртните му думи са:“Исках да развея българското знаме върху турския конак и да видя Отечеството си свободно!“

Едва на 33 години, обесен е публично в Стара Загора на градския площад на 19 май 1876 г..

В негова чест в Стара Загора са наименувани квартал, училище и улица. В парк „5 октомври“ му е издигнат паметник.

Dolap.bg