На 5 февруари се навършват 181 години от рождението на Кольо Ганчев

181 години от рождението на Кольо Ганчев –  революционер и организатор на Старозагорското въстание отбелязваме днес

Никола Ганчев (известен и като Колю Ганчев) е един от изявените дейци на българското национално-освободително движение от края на 60-те до средата на 70-те години на ХIX век, близък съратник и сподвижник на Апостола на свободата Васил Левски. Той е сред организаторите на Старозагорското въстание през 1875 г. и виден участник в него.

Кольо Ганчев

Бъдещият бунтар е роден в Стара Загора на 5 февруари 1843 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство, като още от малък е възпитаван в любов към народа си и омраза към турския поробител. Първоначално момчето завършва петокласното училище в родния си град, а след това се занимава с часовникарство и обущарство. Участва дейно в обществено-културния живот на местното читалище, изявявайки се като надарен театрал и музикален деец.

В края на 60-те години на ХIX век Никола Ганчев се включва в българското национално-освободително движение. Той е един от съучредителите на основания през 1869 г. от Васил Левски революционен комитет в Стара Загора.

Първоначално той е член на комитета, а впоследствие е избран за негов председател. Като съученик на Апостола на свободата постепенно става един от най-близките негови сподвижници и съратници в Южна България.

Старозагорският бунтар преживява тежко залавянето и смъртта на Васил Левски, но въпреки голямата загуба, продължава с още по-големи сили революционната си дейност. През 1873 г. той участва в Общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК), провело се в румънската столица Букурещ.

Братя Жекови

Ганчев взема дейно участие в подготовката на Старозагорското въстание, която започва през лятото на 1875 г., превръщайки се в един от основните организатори на предстоящия бунт. Заедно с братята Михаил и Георги Жекови, Стефан Стамболов, Господин Михайловски, Стефан Чифудов, Руси Аргов, Никола Райнов-Пантата и много други набира средства, набавя оръжие и боеприпаси за предстоящите въоръжени действия.

След неуспеха на въстанието видният български революционер се укрива, но е заловен от турските власти, като в продължение на няколко месеца е подложен на жестоки изтезания, за да издаде своите другари. Накрая е осъден на смърт чрез обесване.

На 19 май 1876 г. Никола Ганчев е изведен на градския площад в Стара Загора и присъдата му е изпълнена пред очите на неговите съграждани. Така само на 33-годишна възраст загива един велик българин, отдал целия си съзнателен живот за освобождението на България от османско владичество.

Днес признателните потомци са издигнали паметник на видния български революционер в центъра на Стара Загора. На негово име са кръстени квартал и улица в родния му град.

Dolap.bg