Нумизматичен салон „Горгона Медуза“ представя най-старите си монетни съкровища

На 3 февруари 2021 г. в Малката изложбена зала на Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора се откри Деветият нумизматичен салон .

„Идеята за изложбата възникна от една експертиза, която правих. Музеят придоби 11 монети на драхми, сечени в град Парион със символ Горгоната Медуза“, разказа пред многобройна публика д-р Мариана Минкова, завеждаща отдел „Нумизматика“ и куратор на изложбата.- Медуза е била защитничка на слабите и онеправданите, с поглед вкаменявала злобните, лошите и жестоките. Във връзка с пандемията, реших да изложа малко монети с Горгоната, та белким уплаши и превърне в камък и COVID-19. Монетите са открити от иманяри на територията на мъглижкото село Зимница. Те се превърнаха в най-голямото съкровище от 5-4 в. пр. Хр. Имаме още няколко преди това придобити монети от с. Чернозем от същия период. По този начин сбирката от най-старите ни монети стана 20“.

Представените единични монети са на тракийски владетели – елинистически – на Абдера, Маронея и др. Най-старата монета е една драхма на Тасос, сечена в периода 6-5 в.пр. Хр. Интересна е тетрадрахма на Абдера с изображение на Менада. Монетата е особено красива. Сечена е по време на магистрата Молтагорес. Прави впечатление монета на Терес, на Аминта ІІІ- бащата на Филип Македонски и др.

В Регионалния исторически музей се съхранява 22 части от съкровището, които са от периода 6-5 в. пр. Хр. Някои са само части, тъй като тези, които са ги намирали, са си запазвали и за себе си определени количества. Най-пълната находка, предадена досега, е от Трояново. Тя съдържа 552 монети на Тракийски Христонес и Парион. Друга подобна находка е от Горно Ново село, част от която също е показана в експозицията. Тя също е с емблемата на Медуза, но от 4 в. пр. Хр. От този ранен период е представена находка от село Ново село с монети на Филип и Александър. Там са намерени две находки от 60-те г. на ХХ в. Едната е от 170, другата от 80 монети. Подобна находка, която се съхранява в РИМ е от Могилово, Чирпанско. От по-късните монети е представена една, особено ценна за нумизматите, защото съдържа съкровище от селата Найденово и Нова махала, Чирпанско с имитации на тасовски тетрадрахми – Атинска тетрадрахма, Маронейска тетрадрахма и римски републикански монети.

През 60-те г. на ХХ в. в землището на село Преславен са открити 12 римски републикански денари от периода 137 – 43 г. пр. Хр. Показват се за първи път.

Горгона Медуза, символ на монетите на Парион, е емблема на тазгодишната изложба. За посетителите е обособен кът за снимки със щита на Горгона Медуза. Над него е манекен на красива млада жена с коси от змии.

Аранжирането и дизайна на експозицията са дело на Мариана Гинзарова.

„Днес ще имате възможност да видите уникални монетни съкровища, които музеят притежава. Надявам се, че с тази изложба ще открием един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се запознаят с богатството, което музеят притежава“, каза в началото на събитието директорът на РИМ Петър Калчев. Екипът на РИМ и гостите поздрави и зам.-кметът Милена Желева, която обеща Община Стара Загора да продължи да подкрепя инициативите на музея и пожела успешно археологическо лято.
Гости на събитието бяха още зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и граждани.

Изложбата е по културния календар на община Стара Загора.

Според древногръцките митове и легенди трите горгони били красиви морски девици. Медуза била харесана от бога на морето Посейдон, но боговете на Олимп се ядосали, че Посейдон е харесал смъртна.

Щастливият смях на Медуза и нейната красота събудили гнева на Атина и тя превърнала нея и сестрите й в ужасни крилати чудовища, покрити с люспи, със змии вместо коса и огромни жълти зъби като на глиган.

Трите сестри се скрили на отдалечен остров и хората забравили за красотата им и се страхували от новия им вид. Медуза имала способността да превръща в камък всеки, който посмеел да я погледне в очите. Всички очаквали героя, който ще спаси света от отвратителната Медуза, която превръща всичко в камък.

Появил се герой и това бил Персей, на когото самата богиня Атина подарила меден щит. От морските нимфи героят получил невидим шлем и крилати сандали.

След като отрязал главата на Медуза, Персей я дал на Атина, а тя подарила кръвта й на бога на лечението Асклепий. Кръвта, която изтекла от лявата част на главата на горгоната, била отровна, но кръвта, изтекла от дясната част на главата й била използвана от Асклепий за спасяване на хора.

В „Метаморфози” на Овидий се разказва как Персей е обезглавил Горгоната, като гледал отражението й в меден щит. От кръвта на Медуза се появил крилатият кон – Пегас.

Медуза Горгона е изключително популярна фигура в древното изкуство. Често изображението й може да се види върху черни коринтски вази, където тя е изобразена като жена със змии вместо коса и зъби на глиган. Тя била изобразявана и върху щитове. Известното платно на Караваджо, който я е нарисувал, също е с кръгла форма.

В 18 в. един шведски учен нарекъл известното водно животно на горгоната – медуза.

Росица Ранчева