Започна ваксинацията в социални домове и училища в Стара Загора

В Община Стара Загора от днес започна ваксинирането на потребителите и персонала на социалните домове и на преподаватели от средното образование в училищата. Стара Загора е вторият град след София, в който процесът стартира.

Поставянето на ваксините се извършва в медицински кабинети на избрани училища. Днес в Шесто основно училище „Св. Никола“ своята първа доза получиха преподаватели от училището, както и техни колеги от Първо основно училище, Тринадесето основно училище, Начално училище „Кольо Ганчев“ и Професионалната гимназия по облекло и хранене.

Утре в кабинета на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт ще бъдат ваксинирани желаещите учители от Професионална гимназия по електротехника и технологии, Професионална гимназия по електроника и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

За петък е предвидена ваксинация в кабинета на Основно училище „Кирил Христов“, където ще се съберат преподаватели от Второ основно училище, Основно училище „Самара“ и Средно училище „Христо Ботев“.

Въпреки че бяхме информирани за процеса едва в късния следобед вчера, успяхме да създадем организация, да се изготвят списъци и графици, а от общината да помогнем с логистиката и осигурим реанимобил, в случай на необходимост“, коментира Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности.

По думите и около 20-22% са желаещите да се ваксинират учители в средното образование. Ако има нови преподаватели, които искат да получат ваксина, те трябва да заявят това пред съответните институции.

Все още не е ясно кога ще започне ваксинацията на персонала от детските градини и яслите на територията на общината.

В социалните домове днес ваксинацията започва в Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани, където желание за това са заявили 24 души, утре ще бъде в Дома за възрастни с психични разстройства в село Лясково, където ще бъдат ваксинирани 54 обитатели, а на 5 февруари- около 24 души от Центровете за настаняване от семеен тип.

Всички педагози и непедагогически персонал, както и хората от социалните домове, които ще бъдат ваксинирани трябва предварително да са направили консултация с личните си лекари, а в деня на ваксинацията да попълнят и декларация за информирано съгласие“, допълни Сотирова.

Росица Въльовска