Големият лов на растения отново започна в ОУ „Кирил Христов“

В ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора и тази година стартираха дейностите по проекта „Големият лов на растения“. Началото започна с две последователни прояви: На 29 януари 2021 г. в специалната зала „Природа“ се проведе презентационното занятие „Храстите в България“ с участието на учениците от IV „г“ клас с класен ръководител Цонка Янкова. Играта „Познай кое цвете съм“ се разигра на 1 февруари чрез видеовръзка в платформата Тиймс между децата от IV „г“ клас и възпитаниците на учителката Тонка Маринова от I „г“ клас. Гости на двете изяви, превърнали се в истински празници на цветята, озарени от слънчевите детски усмивки, бяха директорът Господин Балъкчиев и заместник директорът Катя Георгиева. По проекта вече втора година работят съвместно като екип пет учителки – Цонка Янкова, Тонка Маринова, Силвия Тилева – Иванова, Миглена Иванова и Анелия Йовчева.

В тържество на малките изследователи се превърна събитието „Храстите в България“. С използването на дигиталната техника четвъртокласниците се постараха чрез онагледяване и по интригуващ начин да запознаят гостите и останалите си съученици с любопитни научни факти за храстите в България. За целта възпитаниците на инициативната учителка Цонка Янкова бяха подготвили шест Power Point презентации и 11 проекта под формата на постери. „Включих се в проекта, защото обичам природата и искам да науча повече за биоразнообразието“, сподели Александра Балтаджиева от IV „г“ клас. „От проекта научих за много нови растения, както и интересни факти за тези, които вече познавах“, разказа и съученичката й Рада Желева. „Харесвам природата и се старая да я опазвам чиста. Интересно ми е да търся нова за мен информация, а днес ми беше много приятно и забавно“, допълни с вълнение и Никола Каракашев, също млад еколог от класа на г-жа Янкова.

Много емоции, усмивки и творчески заряд донесе на четвъртокласниците и на техните приятели от I „г“ клас дидактическата игра „Познай кое цвете съм“. Проявата изцяло беше подчинена на мерките за противоепидемична безопасност. Девет от учениците на Цонка Янкова представиха авторски и популярни гатанки за пролетни цветя, а първокласниците с огромно въодушевление отгатваха отговорите и след това ги рисуваха с моливи и пастели. „Децата се включват с невероятно голямо желание, обогатяват знанията си и като цяло работим за тяхното екологично възпитание, защото те са хората на бъдещето, които трябва да ценят и пазят природата“, подчерта Тонка Маринова. „Идеята ни е да се направят гатанките на четвъртокласниците и илюстрациите на първокласниците във вид на електронна книжка“, обясни Цонка Янова.

От началото на учебната година по проекта „Големият лов на растения“ в ОУ „Кирил Христов“ е проведено също анкетно проучване за осведомеността на децата относно биоразнообразието. „Обогатена е и 3D картата по местообитанието, която изготвихме миналата година. Новото е, че ще се засадят луковични пролетни растения“, уточни Силвия Тилева – Иванова. Със сигурност до края на годината предстоят и други инициативи, защото петте учителки са успели да вдъхновят младите еколози и да запалят у тях пламъчето на любознателността.

Организатори на проекта „Големият лов на растения“ са Българското сдружение „Син флаг“, Toyota Motor Europe и международната Фондация за екологично образование. Кампанията има за цел да образова учениците за биоразнообразието и неговото значение и да ги насърчи да предприемат положителни действия, младите хора да се превърнат в застъпници на природата.

В ОУ „Кирил Христов“ от години се работи върху екологичното образование на учениците. Завоювани са похвални традиции в тази област, които учителският екип продължава успешно да развива.

Таня СТОЯНОВА