Расте храм „Св.мчк Трифон“ в с. Малка Верея

Тази година заради пандемията, традиционният празник на старозагорското село Малка Верея не се състоя. Естествено, не се избра и нов Цар Трифон. По думите на кмета Дончо Брайков, миналогодишният победител в конкурса Христо Баев служебно печели и втори мандат. Така че няма да му се размине, дай Боже, догодина да се отсрами двойно.

Вече 20 години малковерейци вдигат голям общоселски празник навръх Трифоновден – 1 февруари. В единственото българско село с университет до него и препълнено с професори, доценти, асистенти и други учени и големи шефове, няма нито един двор без хубаво лозе или поне асма.Който е присъствал на дегустация на тукашни вина, знае какви елексири се произвеждат тук. Затова хората са винаги усмихнати, добронамерени и купонджии. Още се носи славата от царуването на проф. Иван Станков, проф. Светлин Танчев, на бизнесмените Александър Палешудски и Руси Данев и пр. и пр.

Е, сега се спазват само правилата, нарожени заради COVID-а и продължава строежът на православния храм „Св. мчк. Трифон“ в Малка Верея.

По информация на „Култура и туризъм при Община Стара Загора“ през настоящата година ще бъде завършен грубият строеж на църквата. За целта са необходими близо 10 000 лева.

Първата копка на храма бе направена на 4 юни 2016 година. След поредица от инициативи и благотворителни кампании, ръководството на НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1921“, подкрепяно от кмета Дончо Брайков, успя най-накрая да осъществи голямата мечта на всички жители на населеното място, на територията на което до този момент не е имало църква.

„Църквата е със застроена площ от 120 м2 и в най–високата си част ще достигне 12 м. През 2018 година бе завършена кота „0“ (основите). Две години по-късно – кота 5,5 м. (покрива). Вложени са над 180 м3 бетон и над 10 тона арматурно желязо. Над 16м3 е използваният дървен материал за кофраж“, сподели инж. Христо Баев, председател на читалищното настоятелство.

Завършен е грубият строеж на покрива. Предстои да бъде сложена дограма на прозорците, както и полагането на ел. инсталацията. Ще се построи централният купол на височина 9,8 м. и ще се завърши купола на камбанарията на височина 11,85 м.

До този момент в строителството на храма са вложени малко над 35 хил. лв. , като в тази сума не са включени дарените материали.

Росица Ранчева