В Стара Загора осветиха първия манастир на монасите салезиани в България

На 31 януари 2021 г. в Стара Загора беше осветен първият манастир на монасите салезиани на Дон Боско . Лентата прерязаха отец Мартин Хобса, настоятел на Ордена в Чехия, който е открил българската мисия и д-р Петер Цвиркал.

Манастирът е първа част от спортно-образователен център за деца и младежи и църква „Света Дева Мария, помощница на християните“. Намира се в източната част на ромския квартал „Лозенец”. В строеж са началното училище и църквата. Първа копка беше направена преди шест години.

Изграждането на комплекса е с дарения на католици от различни страни в Европа. Досега са инвестирани 1 милион евро, а за завършването на центъра са необходими общо 2 млн. евро, съобщи пред журналисти отец Мартин Йелек, енорийски свещеник на католическия храм „Свети Кирил и Методий” в Стара Загора.

През тази година в образователния център на салезианите се обучават 40 деца от 1 до 8 клас. Монасите се грижат за подготовката на уроците им, спортуват заедно с тях, учат ги на музика и занаяти, а през уикендите посещават различни места от България.

Очаква се обектът да бъде завършен цялостно до 2-3 години. В него освен общежитие за монасите е предвидено училище за деца от първи до 12-и клас основно от ромската общност. Храмът е с купол с височина е 14 м. Предвижда се след завършването му там да бъде монтиран и орган.

Освещаването на сградата бе извършено в деня, когато се е родил патронът на ордена Дон Боско. По този повод монаси салезиани, техните възпитаници от младежкия образователен център, миряни и доброволци от Чехия, се събраха в католическата църква „Св.св. Кирил и Методий“, за да отбележат 206 г. от рождението на Дон Боско, основател на Конгрегацията в Италия. За първи път, заради извънредната обстановка, на празничната литургия не присъстваха представители на католически ордени, които имат мисия в нашата страна.

„Нашият покровител не е артист, художник, спортист. Той е обикновен селянин от Торино, останал сирак на 2 години и израснал в дърводелски склад. На 9 години Бог му се явил насън и му дал напътствие да се посвети на образованието и възпитанието на най-бедните момчета и момичета“, припомни в словото си отец Мартин.

През образователния център на мисията на салезианите в Стара Загора, открит в началото на 2000 г., вече са преминали над 300 деца от ромския квартал, отглеждани в изключително бедни семейства. За две десетилетия сред тях вече има висшисти, музиканти, спортисти, учители. Десетки са и тези,  които имат средно образование, припомни отец Мартин Йелек.

Д-р Румяна Лечева