ОУ „Кирил Христов“ отново с призови места – от национално състезание и международна олимпиада

Две изключително престижни награди бяха връчени през изминалата седмица на ученици от ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора.

Мартин Петров от VII „б“ клас спечели първо място за реферат в XXVIII Национален конкурс „Родолюбие“. Негов консултант е учителката по история Марияна Тодорова. Ели Стоянова от VI „б“ клас, възпитаничка на учителката Йовка Янчева и участничка в Академията по математика в Стара Загора, получи диплом за трето място на международната математическа олимпиада „Формула на Единството – Трето хилядолетие“ за 2020 г. в Русия“, съобщи директорът на училището Господин Балъкчиев.

Мартин Петров е отличен в елитното национално състезание в своята възрастова група за реферат на тема „Участието на старозагорския делегат хаджи Господин Славов в църковно-народния събор през 1871 г.“ А Ели Стоянова като призьор от миналогодишното издание на олимпиадата се класира за участие и във финала през 2021 година в Русия. Талантливата млада математичка прославя училището си, Академията по математика в града, Стара Загора и България на международния форум. С преподавателката си Йовка Янчева печелят като награда и участие в математически лагер в Санкт Петербург, но поради усложнената епидемиологична обстановка в света той не се провежда.

Основни организатори на XXVIII Национален конкурс „Родолюбие“, под наслов „Учредяване на Българската екзархия (1870 г.) – венец на църковно-националните борби“, са Националният клуб „Родолюбие“ и Синдикатът на българските учители при КНСБ. В тази връзка наградите от заключителния етап бяха лично поднесени на директора на ОУ „Кирил Христов“ от Иван Поров, областен координатор и председател на ОбКС на СБУ при КНСБ.

Радвам се, че Мартин Петров донесе в Стара Загора, и то именно в ОУ „Кирил Христов“ , това високо отличие, свързано с българския дух, с православието и със създаването на Българската екзархия“, подчерта в приветствието си г-н Поров. На церемонията присъства и председателят на синдикалната организацията в училището Веска Черкелова. Тя връчи на Мартин грамотата и предметна награда – луксозна енциклопедия на България. Специална грамота получи и Марияна Тодорова в качеството си на консултант при разработването на реферата.

Ние за първи път участваме в този национален конкурс и се радвам за първата награда на Мартин, защото той наистина я заслужава със своето отговорно отношение към конкурсната задача. През лятото, за много кратко време успя да проучи материалите и да разработи реферата. Специално благодарим на Иван Поров, който популяризира конкурса в училище, както и на Галентин Караславов, директор на Държавния архив в Стара Загора, за ценната помощ, която ни оказа с предоставянето на материали“, подчерта г-жа Тодорова.

Мартин се интересува живо от историята на България. Миналата година той се включи в проявите по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, в която ОУ „Кирил Христов“ участва вече няколко години. Най-голям брой точки младият историк постигна тогава и на областната олимпиада. „Признателен съм на г-жа Марияна Тодорова, защото тя ме вдъхнови да обичам историята“, сподели с вълнение седмокласникът.

За нас е голяма чест връчването на тези грамоти. Те са знак за успех за Мартин, за г-жа Тодорова и за училището, а и ще останат ценен спомен за цял живот“, поздрави отличените Марияна Йотова, заместник-директор на ОУ „Кирил Христов“.

В националния конкурс „Родолюбие“, освен ученици от страната, имаше участници и от българските общности в чужбина – от Истанбул до Ванкувър, най-масово от Украйна и Молдова.

Ден по-късно, директорът на ОУ „Кирил Христов“ връчи получената диплома за трето място на Ели Стоянова в международната математическа олимпиада „Формула на Единството – Трето хилядолетие“ за 2020 г. Той поздрави младата математичка и нейната учителка Йовка Янчева с успеха и с класирането по право на финала на олимпиадата през 2021 г. в Русия.

Ели е класирана на тазгодишния финал заедно с още две старозагорчета, също членове на Академията по математика – Йоан Михайлов и Радослав Балкански, медалисти от тази година“, уточни г-жа Янчева.

Организатори на международната математическа надпревара са Санкт Петербургският университет „Петър Велики“, Арктическият федерален университет „М. В. Ломоносов“ и Руският технологичен университет. Проявата е включена в календара на математическите състезания на Руската федерация. Отличието на Ели е от финалния кръг на олимпиадата, проведен през 2020 г. във фондация „Миню Балкански“ в с. Оряховица, община Стара Загора. На форума са участвали 1500 ученици от 21 страни. Проверката на сканираните изпитни работи е направена от жури в Санкт Петербург. Задачите са предоставени на два езика – руски и английски, което не е затруднило Ели, защото е родена в Англия и е живяла там 11 години. Това не е първият математически приз за шестокласничката, която вече има богата колекция от седем отличия в тази област, между които три сребърни и два бронзови.

Имам късмета да ми преподава г-жа Йовка Янчева, защото тя непрекъснато ни мотивира да участваме в различни състезания и олимпиади и ни провокира да развиваме математическите си умения в разнообразни извънкласни занимания. Гордея се, че съм възпитаничка на ОУ „Кирил Христов“. Тук средата за учене е отлична“, подчерта младата математичка.

Таня СТОЯНОВА