ДГ „Светлина“ навлиза иновативно в света на животните

През м. февруари 2021 г. стартира проектът на Министерство на образованието и науката „Иновативна детска градина- модул ІІ“ – „Познавателна програма за света на животните“. Старозагорската детска градина „Светлина“ е одобрена да работи целогодишно по него. Месец преди това, в „Календар на дейностите“ са заложени редица нови образователни подходи към децата, но и към родителите им. Целта е да се разкрие ново отношение към света на животните, като примерите се практикуват предимно в естествена среда.

В дните от 11 до 22 януари 2021 г. темата беше „Разкажи и познай“ . Целта бе да се развива мисленето, речта и въображението на децата на база положителна нагласа, уважение и любов към животните. Това учи децата на отговорност, доброта и сърдечност , които са основополагащи при възпитанието в ДГ „Светлина“.

Темите бяха „Животните в природата“, „Фотоизложба на дете с домашния си любимец“, „Шивашка работилница“ . Масово, дейностите се извършваха на открито, сред природата.

Програмирахме на горска тематика образователните дейности- игри, ситуации, оцветяване, истории, детски стихчета, песни, коментира за Dolap.bg директорът Йоанна Димитрова. – Гримирахме дейността в натурални цветове. Всичко взехме от нашата гора. Защото горите миришат хубаво, намаляват стреса, връщат ни в реалността, събуждат ни и ни правят щастливи. Накратко: горите ни правят добро“.

Ежедневна грижа за всички е да се осигури храна и подслон за катеричките и птичките, които зимуват тук. Зареждането на хранилките е приятно и отговорно задължение на всички деца.

За най-малките от група „Рачета” седмицата премина в творчество и забава. С изкуство децата обогатиха своите знания за различни по вид животни. Няколко инициативни татковци грижливо подготвиха дървен материал, а децата с четка и бои, лепило и перушина изработиха пиленца.

Децата от втора група „Горски джуджета“ създадоха животни с темперни бои и дървени пънчета. Естествено заложиха на горските животни – любими техни приятели, познати и от приказките – заек, лисица, мечка, бухал. Освен това джуджета засадиха в саксии пролетни цветя – петунии и незабравки. Ще ги отгледат с много грижи и любов до пролетта, след което ще ги пренесат в цветната градинка.

Големите рисуваха големи животни – сърни, елени, правеха композиции…

Всички деца, които имат домашни любимци донесоха снимки, които тези дни ще бъдат подредени на открита фотоизложба в двора. А в „Шивашка работилница“ от плат оживяха какви ли не любими животни и растения.

Времето 25 – 29 януари 2021 г. е „Седмица на експеримента“. Екипите реализират проектите “Градина на прозореца“ и „Защитник на птиците“.

Утре (28 януари) предстои поход на всичките 197 деца.

Колкото е по-различно времето, толкова по- интересно ще бъде. Ще направим нови открития, както и отворени информационни листове – „Гората“. Така виртуално ще споделим със семействата къде сме ходили“, категорична е г-жа Димитрова.

През 2021 г. в детската градина се въведе ново направление „Вдъхновение“ . Това е част от съвместната дейност с родителите. Във всяка от групите пристигна приятел: В първите две групи – маймунката Тошко и таралежът Йожи; във втора група- щурчето Щурчо; в трета група – лисицата Фиби и в четвъртите групи – кучето Рони и мечето Теди. По желание, за уикенда, семействата приемат приятеля на гости. Как са преминали двата почивни дни те разказват в кратки истории. На края на учебната година, за всяка група ще бъде издадена книжка и подарена за спомен на всяко дете.

От вчера (26 януари 2021г.) ДГ „Светлина“ има собствен профил на адрес:

https://www.instagram.com /detskagradinasvetlina/

От 1 февруари 2021 г. в Инстаграм профила на детската градина стартира GIVEAWEY-играта. Всеки родител, включил се в нея, има реален шанс да спечели безплатен Бага –тур – курс за своето дете за един месец. За втория спечелил – допълнителни уроци по плуване. Регламентът ще бъде изписван два дни преди старта във фейсбук групите на детската градина.

Росица Ранчева