15 са приоритетните обекти за 2021 г., по които работи Община Стара Загора

На брифинга, проведен на 25 януари 2021 г., освен информация за анулирания от КЗК конкурс за идеен проект на многофункционалната спортна зала „Арена Стара Загора“ (за което подробно писахме във вчерашното издание), кметът Живко Тодоров анонсира и останалите приоритети на Община Стара Загора за 2021 година:

В момента се работи по Зоопарка. Срокът беше удължен поради пандемичните изисквания и метеорологичните условия. „Със строителя сме разговаряли, че декларираният срок пред Общинския съвет трябва да бъде спазен и той заяви, че няма проблеми това да се случи“, каза градоначалникът.

Реновирането на Станционната градина върви успешно. Строителят се справя много добре и вероятно обектът ще бъде предаден предсрочно.

Вторият етап по подмяната на В и К мрежата в квартал “Самара 1″ вече се изпълнява. По този проект трябва да се знае, че от ПУДООС се поемат само разходите по подземната инфраструктура – канализация и водоснабдяване. Всичко останало се прави с общински средства – тротоари и асфалтирането на улиците. И въпреки желанието всичко да се изпълни в срок и качествено, възстановяването е докъдето стигнат възможностите на общината. Факт обаче е, че цялата водопроводна и канализационна система на „Самара 1“ ще бъде подменена, което не е правено от създаването на квартала.

Предстои да стартира реконструкцията  на Летния театър, когато времето позволи, тъй като спецификата на дейностите там изисква съответни температури.

Строителството на новия Руски пазар „се движи“ в добри темпове. Очакванията са да се завърши предсрочно.

Обявена е обществена поръчка за изграждане на четири ленти на ул. “Капитан Петко войвода” на два етапа: първият етап е до бул. “Славянски”, който е финансово осигурен. Вторият е на юг от „Славянска“, но още не е осигурено финансиране.

Има осигурено финансиране от 2 млн лв. от Министерство на образованието и науката (МОН) за преустройството на сградата на бившото Първо основно училище за Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. По този етап вече се изплаща на изпълнителите, т.е. дейностите са на привършване. За втория етап – двор, спортни площадки и съоръжения, обзавеждане и общежитие, средствата на стойност 4,6 млн. лв. също са налични от МОН.

МОН осигури 2 млн лв. за изграждане на нова детска градина „Възраждане“ на общински терен на мястото на бившия паркинг зад Енергото. Градината ще бъде за четири групи. Предстои обявяване на обществена поръчка за начало на строителството.

В областта на спорта обявена е обществена поръчка за реновиране на последната пистата, която се намира в най-горната част на Стадион „Берое“ под болница “Тракия-парк”. Тя ще се ползва и от гражданите. Финансирането е осигурено от Министерство на младежта и спорта.

Индустриална зона “Загоре” е завършена и половината от площите й вече са разпродадени. Скоро се очакват още големи инвеститори и зоната ще бъде запълнена на 100%.

Тъй като има заявки от фирми за нови големи индустриални терени с инфраструктура, ще се прави индустриална зона и на Летището, със запазване на съществуващата самолетна писта. „Този проект има изключително голямо значение за Стара Загора и с оглед бъдещата „Зелена сделка“. Защото една икономическа дейност може да бъде заменена само с друга икономическа дейност, каквато би могла да се осъществява там – коментира Живко Тодоров. С помощта на държавата , защото Летището е държавна собственост, трябва да предложим на инвеститорите желаните терени, но са нужни немалко средства , за да се изгради необходимата инфраструктура“.

Общинският съвет даде съгласие да се направи ремонт на Драматичен театър “Гео Милев”, който не е ремонтиран от години и е в лошо състояние, и на средните училища “Васил Левски” и “Христо Ботев”.

Бюджетът за 2021 г. на Община Стара Загора ще се гледа на февруарската сесия на Общинския съвет, като се чака уточняването на държавно делегираните дейности.

От пролетта на миналата година всички търгове и конкурси в страната, в това число и обявените от Община Стара Загора, минават през специализирана електронна платформа, в която Общината няма намеса. Това гарантира коректността на процедурите.

Росица Ранчева