На 25 януари почитаме паметта на Св. Григорий Богослов

Св. Григорий Богослов (Григорий Назиански) е един от тримата Велики отци на ранната християнска църква (ок. 330 – ок. 390). Роден е в село край гр. Назианз в Кападокия (Мала Азия) в семейството на Назианския епископ Григорий. Получава отлично образование, което завършва в прочутата по онова време Атинска школа, където получава истинска класическа шлифовка по философия и риторика. В 359 г. се покръства и по-късно за две години заема Константинополската архиепископска катедра (379-381). Поради разногласия с някои от епископите и обвинения в примиренческо отношение към арианството (ерес, осъдена от Първия вселенски събор в Никея в 325 г.), той напуска архиепископията си и се връща в родния си край, където до края на живота си се занимава с книжовен труд. Наречен е „Богослов” заради огромния му авторитет на вещ богослов и защитник на основните християнски истини. Той е един от най-четените и най-цитирани Отци на църквата, автор на многобройни слова, философски трактати и поетически творби. От Пространното житие на св. Кирил е известно, че той се е увличал по творенията на Григорий Богослов и е търсел човек, който да му разясни дълбочината на неговата мисъл. Произведения на Св. Григорий Богослов и фрагменти от тях започват да се превеждат на старобългарски още през IX в. Паметта му се почита на 25 януари.

Имен ден празнуват:  Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша

                                    Съвети към един младеж от Св. Григорий Богослов

Сине мой,

Преди всичко живей със страх пред Бога и любов към Бога, защото за всеки разумен и добър човек Бог е начало и край на всеки живот.

На второ място оформи характера си така, че да бъде той кротък, смирен, въздържан, твърд, приятен, независим, правдив, мъжествен, мъдър, тактичен, трудолюбив, постоянен и целомъдрен! Ето украшение и за млади, и за стари: да се обогатят не с имоти, а с добри нрави. Добрите нрави – това е твоята собственост, а имотът – това е вещ измамлива, която преминава от ръка в ръка, като сърцето на блудницата. Богатството по естество не притежава никакво постоянство – то прилича на бурните морски вълни, които ту се надигат, ту спадат. Затова, сине мой, богатей с добри навици и ти ще имаш съкровище, което не ще бъде разпиляно от разбойници, към което не ще се насочат доносчици, което не ще се изчерпи и от ръцете на притеснители, което не ще може да бъде унищожено и от оръжието на варварите, а което, оставайки в безплътни обители, безопасно се пази в съкровищницата на душата, и не ще бъде разорено от стихийна сила на огън, нито пък ще го покрие вълна в дълбоко море.

Пази това богатство, което ти е сродно и което ти принадлежи в собствен смисъл, като не допускаш да се докосне до него ръжда.

Упражнявай се в постиженията на науките, занимавай се с творчеството на поезията, чети историческите писания, произведенията на красноречиви оратори и тънките разсъждения на философите! С всичко това, обаче, да се справиш благоразумно; с мъдрост събирай от всякъде полезното и с разсъдителност отбягвай всичко, което във всеки писател е вредно.

Подражавай в работата си на мъдрата пчела, която кацва на всеки цвят, но извънредно умно събира от всеки само полезното. В нея наставница е самата й природа – в теб пък наставник е разсъдъкът.

Пожъни обилно всичко, което може да ти достави полза; забележиш ли нещо вредно, по-скоро бягай далеч, защото човешкият ум е бързохвърчащ!

Над всичко дръж в ръка Книгата на живота – охотно посвети на нея всичкото си внимание; от нея ще научиш как да се образоваш в добри нрави и как да честваш единия и истинския Бог!

Апостолът казва: „Не се лъжете, лоши беседи развалят добрите нрави!“ (1Кор. 15:33). Младият човек е длъжен с всички средства да отбягва разговори с порочни люде и никак да не търси в тях наслада – те въвеждат простодушните юноши в изкушения и хитро им предават своите пороци. Ти строго трябва да пазиш следното правило: да се отвращаваш от неприлични песни и зрелища; да се гнусиш от думите на развратени люде и от житейски суети; да пазиш очите си от всяка съблазън и сърцето си от всеки порок!

Бъди здрав и помни съветите ми!

източник: pravoslavieto.com