Днес отбелязваме Световния ден на прегръдката

На 21 януари светът отбелязва един необичаен празник – Световният Ден на прегръдката (International Hug Day). Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. За първи път празникът е отбелязан през 1986 година в САЩ, като Национален ден на прегръдката, но с годините бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката.
Датата 21 януари е избрана, защото бележи средата между Коледа и Свети Валентин . Според пастор Кевин Заборни, смятан за основател на празника, тогава хората се чувстват емоционално отпаднали. Изчерпани след коледните празници и все още незаредени с необходимата енергия за празника на влюбените, хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек, за да се заредят с позитивна енергия.
Според психолозите, прегръдките имат много ползи за здравето. Установено е, че човешкият контакт чрез прегръдка подобрява психологическото и физическото развитие. Прегръдките помагат за укрепване на имунната система, намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести. Те лекуват депресията и предизвикват чувство на сигурност, комфорт и любов.
Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Някои експерти смятат, че най-благоприятно въздействие имат прегръдките на сексуалния партньор, а не тези на обикновените приятели.

Прегръдката съпътства хората от първите секунди на нашия живот. Тя е онази сигурност и любов, която дарява майката на бебето още от първите секунди живот. Прегръдката е свързана с допира, докосването, толкова важно за човешките емоции. Психолозите твърдят, че ако едно бебе не бъде докосвано, то ще загине.

Именно затова прегръдката е жизненоважна съставка от нашия живот, така както се нуждаем от въздух, вода и храна. Доказано е също, че с тялото казваме много повече, отколкото с думи. С прегръдката казваме: “Спокойно, аз съм тук!”, казваме: “Обичам те!”, казваме: “Извинявай, сгреших!”.

През 2004 година в САЩ е подета и още една инициатива, свързана с прегръдките. Това е Кампанията за свободни прегръдки. Участващите в нея хора могат да прегръщат непознати по улицата. Тази кампания за разлика от Деня на прегръдката може да се провежда по което и да е време от годината.

Денят на прегръдката си има свой сайт на адрес www.nationalhuggingday.com, създаден от пастор Заборни през 2004 година. В него всяка година се обявяват хората, спечелили признанието за най-прегръщаните се хора на годината. Предлагането на номинации в сайта е без ограничения. През 2006 година признанието беше присъдено на актрисата Рийз Уидърспун, а през 2009 година – на президента на САЩ Барак Обама. През 2011 година призът отиде при 33-те чилийски миньори, извадени живи след два месеца, прекарани в затрупаната им мина.

Казват, че хората са ангели с едно крило, за да полетят трябва само да се прегърнат.

Dolap.bg