Най-старото венецианско кафене „Флориан“

Кафето не е просто напитка и по-добре от всички италианците знаят как да го приготвят.  Именно във Венеция за първи път в Европа разбрали за съществуването на кафените зърна, внесени от богатите венециански търговци от Турция. Ето защо е напълно ясно защо в знаменития град на каналите е Меката на кафенетата и именно тук се намира най-старото кафене в Европа – кафене „Флориан“.

Кафе-бар Флориан на площад Сан Марко във Венеция

След внасянето си, кафето бързо станало център на светския живот. В кафе-салоните прииждали хора не само, за да пият ободрителната напитка, а и да се срещат, да осъществяват социални контакти, да водят дълги разговори…Изобщо – един Фейсбук от преди 3 века!

Кафене „Флориан“ било открито от Флориано Франческо на  29 декември 1720 година и първоначално го нарекъл  Alla Venezia Trionfante. Но с времето все повече посетители започнали да го наричат просто Флориан и така собственикът бил принуден да смени името.  Това било и първото кафене във Венеция, където можели да стъпват и жени – нещо твърде скандално за времето си.

Изключителната популярност на кафене „Флориан“ станала причина през 1760-та година тук да започне да се издава и първия венециански вестник Гадзетта Венета. Той се продавал тук, в заведението.

След  включването на Венеция в състава на Австрийската империя,  кафене „Флориан“ станало място за сбирки на италианските патриоти. Тук се събирали противниците на Хабсбургите, а в същото време – точно отсреща, в кафене „Квадри“ се събирали австрийците и офицерите, разквартировани във Венеция.

За него френският писател Оноре дьо Балзак пише:

„Кафене „Флориан“ е едновременно борса, театрален офис, читалня, изповедалня: търговците си сключват сделки, адвокатите водят дела с клиентите си, някои прекарват целия си ден тук, а артистите тичат в антракта от представленията си…“

Професионалистите приготвят кафето и до днес тук по 33 рецепти:  американо, еспресо, ирландско, лате и много други. Всичко в кафене „Флориан“ е много специално приготвено и вкусно. Тук може да се поръчат както малки закуски, така и вкусни сладкиши.

Интериорът на кафене „Флориан“ е наистина впечатляващ. То е буквално като музей. Фреските по стените и таваните са от самото му откриване и за да се съхранят са запечатани със стъклени пластове. Във всяка една от залите присъстват изображенията на велики личности от италианската култура и живот.

Малките масички от мрамор са с непроменен дизайн от създаването си до днес. В Залата на Великите люде се намират портрети на Джулио Карлини, венецианския драматург Карло Голдони, пътешественика Марко Поло, художника Тициан, доджа Енрико Дандоло, Франческо Морозини и Пиетро Орсеоло, архитекта Андреа Паладио, композитора Бенедето Марчело, учения Паоло Сарпи и адмирала Ветора Пизани.

Има също така и Зала на Сената, Зала на Китай, Зала на Изтока, а в началото на XX век била добавена и Залата на Свободата с матирани огледала от остров Мурано.

Пред кафене „Флориан“, с гледка към вътрешността на площад „Сан Марко“, към Зодиакалната кула, църквата Сан Марко и Двореца на Доджите, са изнесени множество маси и столове с безупречно бели покривки. Атмосферата е приповдигната от класическата музика, която оркестър изпълнява на живо от ранни зори.

Без преувеличение, спокойно може да се каже, че кафене „Флориан“ е кафенето на знаменитостите във Венеция. В него са пили кафето си Гьоте, Байрон, Казанова, Русо, Дикенс, Пруст, Модилияни, Хемингуей, Стравински и много други. И днес редица известни хора и звезди посещават това място.

Днес кафене „Флориан“ не е просто заведение, а успешен бранд с над 200 годишна история. Преди година с неговата марка бяха емитирани елегантни аксесоари за дома, а миналата година и линия парфюм.Кафене „Флориан“ е една легенда, която пише историята си всеки ден с милиони кафета…

Виктор Бахдасарян

https://www.facebook.com/groups/327181191357614