Първият програмиран андроид в света е изобретен преди повече от два века

Часовникарят Пиер Жак Дро изработва още два автомата-чудо

Няма да повярвате, но първият програмиран андроид в света е изобретен още по времето на Людовик XVI – през 1773-та година, от швейцарския часовникар Пиер Жак Дро. Той се казва „Пишещото момче“ и е мечтата на всеки пишещ човек, който жадува за мига, в който компютърът му ще може да записва сам текста от аудиозапис.

Това би улеснило и много институции, работещи с изслушването на хора, като съдилищата например.

„Момчето“ на Дро на пръв поглед прилича на играчка – то е неголяма кукла, изработена от дърво, с порцеланова глава. Момчето е босоного и държи в ръката си гъше перо.

Вътре в куклата, обаче, то е истинско чудо на инженерната мисъл – 6000 движещи се части привеждат в действие пишещ механизъм. Това на практика е пишещ автомат.

6000 детайла в механизма на „Пишещото момче“

Но, почакайте – чуйте още нещо любопитно: „Пишещото момче“ не само пише, то си накланя главата и с поглед проследява написаното, топи перото си в мастило и внимава то да не капне върху листа. Почти като истински човек!…

Кой е изобретателят на това чудо на 18-и век? – Това е пионерът на часовникарското изкуство Пиер Жак Дро. Роден е през 1721 г. в Ла Шо дьо Фон, Западна Швейцария. Дро е автор на анимирани часовници с пеещи птици и фонтани, на музикални часовници с автоматични механизми и на безброй други чудесии.

„Пишещото момче“ е първият автоматичен калиграф в света. Изработен е за 20 месеца упорит труд от Пиер Жак Дро. Първото нещо, което „момчето“ изписва е: „Моят изобретател е Пиер Жак Дро“. Презентацията се състоява в Париж през 1774 г. и се превръща в сензацията в Двора на крал Людовик XVI.

След „Пишещото момче“ Дро създава още два такива автомата – „Художникът“ и „Момичето-музикант“, като прави комплимент на френския крал с намек към любимото кученце на монарха, на име Туту.

Най-сложен от автоматите е „Момичето-музикант“, който Дро изработва с помощта на сина си Анри и на още един майстор – Фредерик Лешо. Роклята на музикантката е от кринолин, под който има 2500 детайла. Девойката е по-голяма от момчетата-автомати. Тя свири на клавесин и изпълнява пет мелодии под авторството на сина на Дро – Анри Луи Жак Дро.

Мелодиите не са на запис, а се възпроизвеждат под пръстите на музикантката върху клавишите на клавесина. Още нещо – девойката не само „свири“, тя „диша“ – гърдите й се повдигат, очите й следят пръстите по клавишите на инструмента, и тя досущ прилича на истинска.

Днес и трите автомата на Дро се съхраняват в Музея на изкуството и историята в Ньошател, Швейцария, и работят безупречно, както преди повече от два века.

Източник Импресио.бг