Пуканките честват своя празник днес

На 19 януари е Международният ден на пуканките, на които всички обичаме да се наслаждаваме! Ежегодно денят се отбелязва на това лакомство, което обичаме да похапваме на малки хапки, денем и нощем. Тази почитана във времето храна може да бъде сладка или солена, карамелизирана, с масло или обикновена или с ядки и шоколад. Това е и най-предпочитаната филмова храна.
За историята и традициите в еволюцията на царевицата, разказва най-голямата международна платформа за поръчка на храна Foodpanda.
Знаете ли че, още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация. Царевицата е важна храна за ацтеките, които са ги използвали като декорация за церемониални фуражки, колиета и орнаменти върху статуите на боговете им, включително Тлалок, Богът на дъжда и плодородието. В продължение на дълги години местните жители на Северна и Южна Америка са намирали основното си препитание именно от царевицата, която расте в полетата. И така до наши дни. Любопитен факт е, че най-старите пуканки, ушити на наниз, са открити преди около 4000 години, в пещерата с прилепи на запад от Ню Мексико.
Интересна е и етимологията на думата „царевица”. Житото от Библията е вероятно ечемик. Грешката идва от променената употреба на думата „царевица”, която се използва за обозначаване на най-използваното зърно на конкретно място. В Англия, „царевица” обозначава пшеницата, а в Шотландия и Ирландия думата е овес. Тъй като царевицата е общоприетата дума в Америка за „жито”, това е и останало до днес.

Пуканките стават популярни в САЩ в средата на 1800-те. Едва когато Чарлз Креторс, собственик на магазин за бонбони, разработи машина за пукане на царевица с пара. Към 1900 г. той разполага с вагони с пуканки с коне, които се движат по улиците на Чикаго.

В продължение на векове, пуканките остават фаворит сред много нации. Определено най-големите консуматори са американците. Нещо повече, много от тях използват любимите царевични удоволствия, за да спрат цигарите. Европа е на второ място по консумация, а Азия – на трето.

Dolap.bg