Ученическият клуб „Руски театър и слово“ прославя Стара Загора и България

Благодарствени писма от името на организатора на проекта „Опознай Русия. Донско слово“, ръководител на Организационния комитет и член на Обществената палата на Руската федерация Леонид Шафиров, получиха актьорите от Клуб „Руски театър и слово“ при Националната гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ , Стара Загора. Писмата са за Татяна Генкова, Стилян Славов, Андрей Казаков и Карлен Арабкерцян. Те участваха в раздел „Актьорско майсторство“ в онлайн конкурса с откъс от пиесата на Чехов „Предложение“.

Проектът „Опознай Русия. Донско слово“ и неговите творчески конкурси се проведоха през 2020 г. Повече от 1700 творчески работи посветиха доброволците в областта на руската култура на гениите на словото – юбилярите през 2020 година А.П. Чехов и М.А. Шолохов, на други писатели и поети, чиито съдби и творчество са свързани с донския край и приазовието. В конкурсите са участвали жители от 72 региона на Русия и от 28 страни.

Подготвените от участниците материали в областта на музиката, рецитаторското, актьорското и изобразителното изкуство и режисурата ще се използват за подготовка на уроци и извънкласни занятия, в съвместни проекти със задгранични градове-побратими, в организацията за презентиране на културното наследство на Русия, за чуждестранните приятели на Русия.

Наложи се да се твори в сложно време, но по-ценен е резултатът, който се постигна: да се върши общо дело, да се живее с обща идея, не е задължително да сме един до друг“, отбелязва ръководителят на Организационния комитет на проекта Леонид Шафиров. В тази връзка своя принос в разпространението на руската култура дадоха възпитаниците на НПГВМ „Иван Павлов“.

От 2012 година досега в Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ един клуб събира в своето творческо обкръжение почитателите на словото и театъра, които искат да преборят ежедневието по различен начин – чрез опознаване на руската култура и литература.

Десетки девойки и младежи пазят в сърцата си изяви на различни сцени в страната и времето, което са споделили заедно.

Клуб „Руски театър и слово“ бе създаден, за да се докоснат младежите до красотата, благозвучието и богатата словесна съкровищница на руския език, да опознаят литературата на творчески умове, живели преди 200 години или наши съвременници, които ни учат на доброта, съпричастие, взаимопомощ.

Най-съкровен е моментът на общуване с младежите, техните вълнения, мечти, разочарования, защото тогава се раждат идеите за подбора на литературния материал.

Клубът е носител на множество областни и национални награди в конкурси и фестивали за рецитиране на руски език и представяне на театрални постановки на езика на Пушкин. Едни от най-ценните са, може би, признанието на журито на Младежкия поетичен фестивал „Поезията е моята държава“ през 2018 година в Дома на Москва в София. В конкуренция със 17 училища, Клуб „Руски театър и слово“ спечели три статуетки и най-високото отличие – „Училище, което дава своя принос за разпространението на руския език и култура“.

Конкурсите и фестивалите на Руския културен информационен център и Руския камерен театър, които се провеждат в столицата, фестивалът „Пусть всегда будет солнце“, „Русская театралия“ в Стара Загора, както и други конкурси на руски език, са мястото на изява на бъдещите ветеринари.

Клубът е отличен за работата си от Община Стара Загора през 2015 година.

Ръководството на гимназията в лицето на директора д-р Камен Ябълкаров, зам.директорът д-р Лидия Блажева, зам.директорът и председател на училищното настоятелство инж.агр. Юлия Колибарова оказват безрезервна подкрепа на учениците и обезпечават финансирането на изявите на клуба.

Активно се включват родители и приятели, колеги учители. Изключителна помощ при избор на костюми оказва на клуба ДТ“Гео Милев“, а в лицето на председателя на СНЦ“Руски клуб“ г-жа Ирина Минева имаме истински приятел и съветник.

Зад тези редове стоят безбройни емоционални моменти на творчество, закачки, дълги репетиции, настойчиво повтаряне на руски думи с правилно ударение…

Ако на площадката над „Жабките“, между бюстовете на Христо Ботев и Хаджи Димитър, видите младежи и девойки, които репетират на руски език, знайте със сигурност, че това са актьорите от Клуба!

В кинозалата или на сцената пред сградата на гимназията, по време на пътуване или обзети от сценична треска преди поредния фестивал, бъдещите ветеринари изживяват незабравими моменти! Учат се как да творят красота и приятелства!

А за ръководителя остава усещането на удовлетвореност при думите „Благодарим Ви, че се занимавате с нас!“.

Патриция Ахчиева,

Ръководител на Клуб „Руски театър и слово“