Истинските места, вдъхновили филмите на Дисни

Знаете ли, че … красивите светове от любимите ни анимации са дело на въображението, но дори и те са вдъхновени от истински места. Снимките на тези забележителности и техните Disney версии ще ви накарат да повярвате в магията.

Кралският замък в „Спящата красавица“ е вдъхновен от Нойшванщайн в Бавария. Замъкът е построен от Лудвиг II през 1892г в чест на любимия му композитор, Вагнер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малкият селски площад в „Красавицата и звярът“ е вдъхновен от Елзас, живописен регион в северозапада Франция, който през по-голямата част от историята на Европа е бил политически германски. В резултат на това се е получила смесица между две култури, която си личи в красивата архитектура.

Кралство Корона в „Рапунцел и разбойникът“ много прилича на Мон Сен Мишел във Франция. Уникалното островно абатство периодично е откъсвано от света от приливните вълни. Това го е направило идеална защитна крепост. Днес красотата на острова го е превърнала в популярна туристическа дестинация.

Le Mont Saint-Michel tidal island in beautiful twilight at dusk, Normandy, France

Султанският дворец в „Аладин“ е вдъхновен от Тадж Махал. Считан от мнозина за дворец, Тадж Махал всъщност е мавзолей, който император Шах Джахан е започнал да строи през 1632г за любимата си съпруга Мумтаз Махал. Легендарната гробница е покрита с бял мрамор и обградена от пищни градини.

Катедралата от „Парижката Света Богородица“ е истинска и наистина се намира в Париж. Тя е един от най-известните примери за готическа архитектура в света. За построяването й са били нужни 200 години.

Църквата от „Замръзналото кралство“ много прилича на църква Св. Олаф в Балестранд. Известна е също като Английската църква, защото строежът й е започнат от Маргарет Грийн, англичанка от близките планини.

Кралският дворец в „Храбро сърце“ е вдъхновен от истинския замък Елън Донан в Шотландия. Макар сегашният замък да е реконструкция, завършена през 1932г, островът има древна история. Казва се, че там е имало манастир през 6-и или 7-и век, а по-късно е издигнат замък за клана Макензи.

Легендарният град от „Атлантида: Изгубената империя“ е версия на Ангкор Ват. Храмовият комплекс води началото си от индуистки храм, който по-късно се превръща в будистки. Това е най-големият религиозен паметник в света.

Замъкът на кралицата в „Снежанка“ е вдъхновен от истинския  Алкасар де Сеговия. Векове наред е бил използван от различни испански монарси, докато през 1862г не е сериозно засегнат от пожар. Намира се на хълм, където се събират две реки.