С панихида отбелязаха 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора

На днешния се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. По този повод в храм “Света Троица“ старозагорският митрополит Киприан и храмовото свещеничество отслужиха панихида в памет на загиналите български опълченци, руски воини и мирни граждани.

В паметното си слово за годишнината Архиереят се обърна към старозагорци със силни и въздействащи думи:

„На 13 януари 2021 година се навършват 143 години от повторното Освобождение на Стара Загора по време на Руско-турската война 1877-1878 година. В историята на прекрасния ни град това паметно събитие е Божието благословение за бъднините ни.

Тази дата е изкована от героизма на православните ни братя и сестри от Матушка Рус и жертвеността на българската душа, таила и търпяла пет века, за да се докосне до светлината на свободата. Този ден е изкован от хилядите молитви на родните ни сърца, слели се с мъждукащите пламъчета пред малките домашни иконостаси в българските къщи, съхранили духа на рода и чистотата на  копнежите му.

Кръстът е символ на претърпените мъки от нашия Спасител Иисус Христос за спасението на човешкия род. Неговата саможертва на Голгота е пример за любов и мъченичество. Нашият град, народът ни, българската земя познават тъмните нощи на болка и ужаси, на безнадежност, през които преминават с вяра и саможертва. Вярата и мъченичеството  са крилете, с които се издигат над поробители и пепелища. След вековно системно унищожаване от поробители на род и вяра, на памет и самочувствие, народът ни остава победител.

Ясно трябва да осъзнаем, че всеки български мъченик е знак на достойнство. Когато говорим за Стара Загора, аз няма да се уморя да повтарям, че ярък пример за българско достойнство са и хилядите жертви дадени от нашия град. Те минават през огъня на страданията и въпреки раните  и изпепеляващата болка, продължават напред. Никога не трябва да забравяме тези паметни събития и хората, стоящи зад тях.

Днес  започва новата история на нашия град, полагат се основите на новото му бъдеще. Днес и ние продължаваме този градеж. От нас зависи да оценим и благодарим на Всемогъщия  Божи Промисъл за милостта да бъдем свободни. Единението ни като народ е важно не само в чувството на благодарност, но и  в отношенията ни в днешния делник на страната ни. Без единение не можем да постигнем нито съществен напредък, нито  позитивни резултати  като народ и нация.
Вярата е тази, която  ни учи на любов, взаимопомощ и диалог. Нека не забравяме,  казаното от св. Йоан Богослов, че Бог е любов. Когато, като вярващи хора, се стремим към Бога, който е в центъра на всичко, дори без да осъзнаваме скъсяваме разстоянията помежду си.
С вяра в Бога да обичаме родината си така, както саможертвено са правили нашите предци. Нека да не мислим, че това в днешното суетно и прагматично време, е невъзможно. За Всемогъщия Бог и за истинската обич прегради  не съществуват. Още повече, че няма  алтернатива,   ако ние на обичаме България, няма кой да я обича!

Бог да благослови бъдещето на слънчевия ни град Стара Загора, чиито основи са споени с кръвта на родолюбивите ни предци! Бог да даде духовни и физически сили на всички жители на престолния град на Старозагорска епархия, за да влагат сърцата си в бъдещите му делници! Майка България да пребъдва с Божията Благодат!“- каза владиката.

На службата присъстваха зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова,  представители на общинска администрация и Регионален исторически музей, общински съветници и граждани.

Павлина Дудева