13 януари е Ден на българското кино

Датата на прожекцията на първия български игрален филм – 13 януари – е професионалният празник на работещите в българското кино. На 13 януари 1915 година в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“.Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов. Васил Гендов е и изпълнител на главната роля – Българан, партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде назаем. Той се съгласява.Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга. Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.

Повече за първия български филм може да прочетете тук http://glasove.com/categories/izgubenata-bylgariya/news/predi-100-godini-filmyt-bylgaran-e-galant-postavq-nachaloto-na-bylgarskoto-kino

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.

През 2015 година София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.

През 2017 г. с подкрепата на Национален филмов център бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика.

Четири български филма оглавиха седмичния боксофис през изминалата 2017 година – „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги.

Четвъртият игрален филм на Стефан Командарев  „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах. ¾ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно. Документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха и “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт,“Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич. “Синът на София” на Елина Псику.

Министърът на културата Боил Банов поздрави българската филмова общност по повод 13 януари – Деня на българското кино. Датата се отбелязва от 2005 г. по инициатива на ИА „Национален филмов център“.

В приветствието си до кино дейците министър Банов отбелязва, че макар самият празник да е сравнително млад, българското кино има своята богата история, има своите шедьоври в областта на всички отделни жанрове, престижни награди от авторитетни световни фестивали и най-вече – огромен брой почитатели не само у нас, а и зад граница.

„Изминалата година бе трудна и наситена с изпитания за всички сектори в културата и навсякъде по света, а изключително силно това бе усетено от филмовата индустрия. Радостно е, че благодарение на навреме отворените комуникационни канали всички ние успяхме да разговаряме за работещите възможности за разкриване на нови хоризонти пред родното кино. Широко обсъдихме промените в Закона за филмовата индустрия, издействахме така необходимото увеличение на средствата в бюджета за кино в настоящата година. Вярвам, че тези средства, наред с едно още по-добро планиране, не само ще дадат глътка въздух на заетите в сферата, а също така ще насърчат и още по-активни дискусии, посветени на различни аспекти от развитието на киното ни“, подчертава в поздравлението си министър Банов.

Той споделя с кино дейците убеждението си, че българското киноизкуство ще продължи да ни радва със своята откровеност и високо художествено майсторство. „Съзидателният процес в родното кино не само продължава, но и съм уверен, че редом с големите явления в Седмото изкуство, ще имаме и нови български открития“, допълва още министърът на културата.

„От сърце желая на филмовите дейци, на всички онези, за които киното е живот, мисия, отговорност и съдба, дълъг творчески път, озарен от пламъка на вдъхновението, а на публиката – да си припомни класиката и да открие своите нови любими български филми!“, завършва поздравлението си министър Банов.

По повод празника днес в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филма от последните години. Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община.