На 12 януари е Татянинден

На 12 януари православната ни църква почита света мъченица Татяна Римска. Тя е една от малкото светии, които са почитани и от католическата, и от православната църква.
Татяна произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим. Дълго преди тя да се роди, цялото му семейство приело християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса – човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.
След смъртта на Хелогабал( 203 – 212 ), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.

Следвайки езическите си практики, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая, около 225 г. н.е., Татяна и баща й били обезглавени.

Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на Императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянинден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти. Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най- реномираното учебно заведение в Русия, който носи и нейното име.
Трудно е да се обясни защо именно тя е патрон на студентите. Може би заради праведния си живот на млад човек, към който именно буйната младеж трябва да се стреми, но е факт, че традицията е много силна и до днес.
Имен ден днес честват Татяна, Таня, Танка и Таньо.

Вероятно небесната покровителка, освен името си, ги е дарила и с много от своите качества: физическа и духовна красота, честност, борбеност, постоянство, усмихнатост и най-различни таланти.

Dolap.bg честити красивия празник на големия поет и Почетен гражданин на Стара Загора Таньо Клисуров, на Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието- Стара Загора,  на лъчезарната Татяна Калчева – зам.директор на Кукления театър, художничката Татяна Полихронова, на журналистката със златните ръце Татяна Иванова, на талисмана на Старозагорската опера Татяна Станчева, Таня Бакалова – от общинския отдел „Култура“, д-р Таня Перчемлиева от РЗИ, Таня Михайлова – председател на НЧ „Георги Бакалов“, доц. Таня Танева, Таня Матева и пр. знайни и незнайни именници. На всички – да е здраво и честито името!

Росица Ранчева