Любопитни факти за дъжда и дъгата

Дъждът се образува чрез кондензацията на капки в някои видове облаци в атмосферата. Съществуването на дъждове е наблюдавано или предполагано и на други планети, освен на Земята, като там дъждът може да бъде от вещества, различни от водата, като метан, неон, сярна киселина. Вижте някои факти за дъжда, които може би не знаете, в канала „Top Of The Tops“ във vbox7:

Регионът с най-малко дъжд

За изненада на мнозина регионът с най-малко дъжд е Антрактика. А най-дъждовното място на планетата е планината Уайалеале в Кауай, Хавай, където вали почти непрекъснато.

Дъждът не винаги прави земята мокра

В някои много сухи и горещи места дъждът понякога се изпарява, преди да стигне до земята.

Не всички капки дъжд са съставени от вода

На планети като например Венера дъждът не е от вода, а от сярна киселина и метан.

Защо обичаме аромата на дъжд

Когато капките дъжд достигнат земята, ние усещаме миризмата на прясно разровената пръст. Това е така, защото почвата живеят бактериите, наречени актиномицети, които оставят усещането за този специфичен аромат.

Дъждът прави тревата да изглежда по-зелена

Дъждовните капки съдържат разтворен азот, който идва от въздуха. Този азот е като естествена тор за растенията и кара тревата да изглежда по-зелена след валежи.

Шумът на дъжд

Това, което чуваме, докато капките дъжд падат по земята, е вследствие от мехурчета въздух, които трептят под водата.

Дъжд с цвят

Понякога дъждът има цвят. Този цветен дъжд се получава, когато падащите капки съдържат достатъчно прахови частици в себе си. В област Котоям (Индия) много често се случва да вали червен дъжд. Понякога червеното е толкова наситено, че човек може да си помисли, че вали кървав дъжд. Освен червен дъжд понякога се случва да вали жълт, зелен и дори черен дъжд.

Играта „Дартс“

Дъждът се оказва „виновникът“, заради който е измислена играта „Дартс“. По време на едно състезание с лък се изсипал такъв силен дъжд, че принудил участниците да влязат в най-близката кръчма. Там те започнали да мятат малки стрелички по мишена на стена.

Закони, свързани с дъжда

В Португалия е напълно законно да не се ходи на работа, когато вали дъжд. В дъждовна Великобритания пък приели закон още през 17 век, който заплашвал със смъртно наказание метеоролозите, предсказващи погрешно времето и мястото на проливни дъждове.

Теглото на една капка

Всъщност средното тегло на една капка дъжд е около 0.2 грама, което я прави по-лека от една човешка мигла. Това може да ни накара да се замислим следващия път, когато използваме фразата „силен дъжд“.

Най-дъждовно

Най-дъждовното място на планетата е планината Уайалеале в Кауай, Хавай. Там вали почти непрекъснато – 350 дни от годината.

Интересни съвпадения

В Куба вали дъжд само по време на следобедната сиеста, а Тайланд е страната, в която вали само през нощта. В град Уайнсберг в американския щат Охайо пък от сто години насам вали в един и същи ден от годината – 29 юли.

„Дъжд“ от вируси и бактерии се изсипва ежедневно от небето, гласи канадско изследване, цитирано от в. „Дейли експрес“.

 

Учените са установили, че земната атмосфера постоянно „транспортира“ микроорганизми по цялата планета. Милиарди вируси и бактерии се изтласкват нагоре от ветровете в морски пръски или почвени прашинки и се носят из въздуха на хиляди километри, преди отново да се „стоварят“ върху когото или каквото се намира на повърхността, най-често под формата на дъжд или облаци прах.В изследването пише, че всеки ден над 800 милиона вируси се отлагат на квадратен метър в тропосферата, което  прави по 25 вируса на глава от населението на Канада.Не всички вируси, които се носят над главите ни и падат върху тях или наоколо ни, са „лоши“, успокояват учените. По думите им, по-голямата част от вирусите не са в състояние да атакуват човешките клетки.Не така стои въпросът обаче с бактериите. Експертите напомнят, че човешкото тяло е рай за всякакви типове бактерии, с които съжителства „мирно“. Смята се, че тялото приютява до 100 трилиона бактериални клетки, без повечето от които човек не може да живее.

Уникалното природно явление – дъга буди възхищение от всеки от нас. Красивата арка се извисява в небето след или по време на дъжд. Едва ли обаче знаете, че Аристотел е бил обсебен от дъгите или че можем да видим дъга и през нощта. Представяме ви няколко не популярни и любопитни факти за цветния феномен.

Гадали са по цветовете

Преди много години стопаните и земеделците предричали по цветовете на дъгата каква ще е реколтата тази година. Ако зеленото се откроявало означавало, че ще има много трева за добитъка. Ако пък преобладавало жълтото – ще има много добър добив на жито и царевица.

Дъга можем да видим само на Земята

Единствено и само на Земята можем да видим този природен феномен. Причината за това е, че нашата планета е единствената с постоянни течни валежи и пряка слънчева светлина.

„Дъга“ – дъждовна арка

В превод от латински думата „дъга“ означава дъждовна арка. В гръцки и римски времена се смятало, че тя е път, създаден от богинята Ирида, която е посредница между боговете и хората.

Аристотел е бил обсебен от дъгите

Още през 350 г. пр. н. е. гръцкият философ Аристотел за първи път започва да разсъждава върху дъгите и техните цветове. Той смятал, че е съдържала три цвята. Теорията му очевидно е погрешна, тъй като днес е ясно, че цветовете са седем – червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Наблюдаваме дъга и през нощта

Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразена от Слънцето светлина, е всъщност достатъчно светеща, за да създаде дъга на определено място. За съжаление това явление се случва доста рядко.

В самолет можем да видим кръгла дъга

Всеки вижда дъгата като полукръг. Но, ако пътувате със самолет и погледнете надолу през прозореца, ще видите пълен кръг на дъгата.