Извънредната 2020 година за Старозагорска опера

Една необикновена годишнина

Държавна опера-Стара Загора влезе в 2020 година след един необикновено успешен сезон, който даде заявка за още по-силен творчески подем и амбициозна програма в перспективата на две години напред. Световната пандемия от КОВИД-19 пренареди плановете и приоритетите за 2020-та година, когато първият български извънстоличен оперен театър – Старозагорската опера, празнува своята 95-та годишнина.

2020-та започна с международно признание – авторитетното оперно издание DAS OPERNGLAS публикува в първия си януарски брой статия за Старозагорската опера и отзив за премиерата на съвместната продукция с Дойче опер-Берлин на операта „Африканката“ от Майербер, която се състоя за първи път в България на 22 ноември, 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

За малки и големи

На 24 януари се състоя първата за годината премиера на музикалния интерактивен спектакъл за деца „Клинг-Кланг“. Сценарият и режисурата са на известната австрийска режисьорка  Урсула Хорнер.

Великолепната музика на Стинг в симфоничен аранжимент прозвуча в един специален концерт на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора и Военния биг-бенд-Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Солист е известният джаз-изпълнител Петър Салчев. Премиерата на „Sting the Opera” бе на 31 януари.

От 10 до 21 февруари Държавна опера-Стара Загора бе домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. В програмата на курса бяха включени оперите „Дон Жуан“ от В.А.Моцарт на 14 февруари /концертно изпълнение/, „Кармен“ от Ж.Бизе на 18 февруари, „Палячи“ и „Замъкът на херцога Синята брада“ /премиера/ – на 21 февруари. Осемте млади диригенти – участници в Майсторския клас на Деян Савич, са носители на многобройни международни отличия.

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини бе представен на 6 март на сцената на операта. Старозагорци и гостите на хилядолетния град  имаха възможността да аплодират в ролята на Турандот оперната примадона Цветелина Василева.

Изолация и дистанция

Извънредното положение, обявено на 8 март, завари Старозагорската опера във финалната подготовка на две премиери: на операта „Бал с маски” от Верди и на балета „Спящата красавица” от П. И. Чайковски. Програмата до края на сезона се наложи да бъде многократно пренареждана и отлагана. Пред артистите и ръководството на културния институт  възникнаха неподозирани до момента казуси за решение. Наложи се да се преразгледат приоритетите, да се жонглира между желанието на артистите да работят и да се защитят максимално от разпространението на заразата, да се премине към необичайни камерни формати и онлайн представления, да се предприемат иновативни похвати за поддържане и запазване на интереса на публиката.

По време на КОВИД-изолацията Държавна опера-Стара Загора подкрепи инициативата „Заедно в кризата” като се включи с голям успех в онлайн представянето на поредица от избрани свои спектакли, които излъчи чрез програмата на ТВ Zagora, чрез своята фейсбук и интернет-страница. Зрителите имаха възможността да гледат балетите „Дон Кихот“, „Лебедово езеро“, „Фантастичното дюкянче“, „Шопениана“, концерта „150 години след Росини”, документалния филм „Една африканка в Стара Загора” и др., части от програмата на различните издания на Фестивала за оперно и балетно изкуство. По ТВ 1 бяха излъчени спектаклите на Държавна опера-Стара Загора, реализирани на Стадион „Берое“. Българската национална телевизия излъчи знаковите представления на Старозагорската опера на оперите „Лучия ди Ламермур” от Доницети, „Кармен” от Бизе, музикалния танцово-театрален спектакъл „Валпургиева нощ” по музика на Гуно, „Бохеми” и „Турандот” от Пучини, „Сиси-душата на императрицата” и др. Спектаклите бяха гледани от многохилядна аудитория от цял свят с възторжени отзиви и коментари.

Родените в Стара Загора оперни величия Ана Томова-Синтова и Стефка Минева отправиха видео-послания към старозагорци по случай Великденските празници.

Лятно оживление

Държавна опера-Стара Загора започна своята дейност на открито след продължителната ваканция заради противоепидемичните мерки. Началото бе сложено със спектакли за деца, камерни опери, камерни концерти, усвоени бяха още открити сцени, реализиран бе летен фестивал на Античния форум „Августа Траяна”, премиери.

На 1 юни – Международния ден на детето, за втори път Старозагорската митрополия и Операта организираха Музикално приключение за най-малките. То се проведе в двора на Старозагорска Митрополия с голям интерес от страна на най-малките зрители и техните родители. На зелената морава при вход свободен се изиграха спектаклите  „Фа Сол Ла се забавлява“ и „Клинг-Кланг“.

Пандемичната обстановка провокира създаването на още три камерни формации от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора / към вече утвърденото Трио „Реверанс“ се присъединиха Камерна формация  „Арс Нова“, Трио „Арте +“  и Брас квартет „Августа Траяна“/, които се изявиха на 6 юни на откритата сцена в Етнофграфския комплекс „Дамасцена“ в с.Скобелево, община Павел баня в програмата на Дни на розата в комплекса.

На 17 и 18 юни на нова сцена – площадката пред входа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бяха представени два спектакъла на мюзикъла за деца „Макс и Мориц“ от проф.Александър Йосифов.

Лятна програма на Операта „Свеж въздух за изкуството“

На 24 юни започна Лятната програма на Държавна опера-Стара Загора „Свеж въздух за Изкуството“. Първият спектакъл на Античния форум „Августа Траяна“ бе на камерната опера „Слугинята господарка“ от Перголези /24 юни/. След това бяха представени камерните опери „Медиумът“ и „Телефонът“ /на 26 юни/. На 26 юни на самата сцена на Операта солистът Ивайло Михайлов представи в съпровод на Деница Петрова „Непознатите песни на Пучини“.

С грандиозен Гала концерт на Античния форум на 1 юли Държавна опера-Стара Загора отбеляза 95 години от създаването си.  Диригент бе Ивайло Кринчев. Концертът бе със специалното участие на Веселина Кацарова и Камен Чанев, солистите Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Даниела Нинева, Александър Крунев, Ивайло Джуров, Юлиан Константинов, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Концертът бе излъчен директно онлайн.

Програмата на Операта на Античния форум продължи с: концерта „Джазоспекция“ /на 4 юли/, Камерно соаре /8 юли/, Балетна вечер /10 юли/.

Лятната програма „Свеж въздух за Изкуството“ завърши на 3 септември с постановката на балета ГЕТО.

Премиери по време на пандемия

Дългоочакваната премиера на спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди се състоя на 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. Припомняме, че „Атила“ на Държавна опера-Стара Загора и Театро Лирико-Каляри, Италия е уникална за България от подобен род сътрудничество нова продукция, която се подготви, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участваха равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на спектакъла. Премиерата на спектакъла на операта „Атила“ се състоя на 27 септември 2019 в Каляри, Италия с голям успех, а в Стара Загора трябваше да бъде на 4 юли на стадион „Берое“, но се отложи за 8 август на сцената на Античния форум „Августа Траяна“.

На 28 август (Успение на Пресвета Богородица по стар стил), на сцената на Античния форум „Августа Траяна“, оркестърът, хорът и солисти на Държавна опера Стара Загора под диригентството на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан за първи път изпълниха ораторията „Страсти по Матея“ от руския митрополит Иларион.

Гостувания извън Стара Загора

Държавна опера Стара Загора откри официално на 18 юли Петия Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2020 със своята впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Минкус.

Непосредствено след премиерата в Стара Загора, на 14 август, Старозагорската опера представи спектакъла на операта „Атила“ от Джузепе Верди на Петия Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2020.

На 6 септември Държавна опера-Стара Загора се представи на нова сцена – в курорта Старозагорски минерални бани, със спектакъла на „Хубавата Елена“ – опера-буфа от Жак Офенбах.

Концертът „Sting The Opera” огласи хълма на Освободителите (парк Бунарджика) в Пловдив на 14 септември. Събитието бе част от програмата на Есенния салон на изкуствата в Пловдив 2020.

В рамките на Фестивала „Софийски музикални седмици“ Държавна опера-Стара Загора представи камерната опера „Любов и ревност“ от Албена Врачанска-Петрович на сцената на театър „Сълза и смях“ на 29 септември.

Премиерното за София представяне на спектакъла на операта „Африканката” от Джакомо Майербер се състоя с голям успех на 6 октомври в зала1 на НДК. Съвместната продукция на Старозагорската опера и Дойче опер-Берлин бе първото мащабно събитие на сцената на зала1 на Националния дворец на културата след ограниченията, наложени от противоепидемичните мерки. На „Африканката” присъстваха и  президентът на Република България Румен Радев и заместник председателят на Народното събрание Емил Христов, които след спектакъла бяха  посрещнати на сцената от директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. Румен Радев поздрави всички артисти и екипа на Старозагорската опера. В заключение на възторженото си обръщение държавният глава каза: „Заедно правим така, че вашият талант да няма граници! Продължавайте все така! Благодаря ви!”. Спектакълът на операта „Африканката” бе заснет и излъчен по БНТ1.

Изложби

На 12 юни в Арт-алеята „Стара Загора“, която се намира в южната част на парк „5-ти октомври“ бе открита изложба /разположена върху 15 двойни табла/ с подбрани колажни фотоси, които  илюстрират възхода на балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора през последните години /2016-2020/. Държавна опера-Стара Загора посвети своя творчески сезон 2019/2020 на респектиращата годишнина „70 години балет в Стара Загора“, а честванията започнаха още през 2019 със спектакъла на балета „Шопениана“, чиято премиера бе представена на 5 декември 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Събитието бе отбелязано и със съпътстваща ретроспективна изложба на развитието на професионалния балет в Стара Загора. Настоящата експозиция в Арт- алеята „Стара Загора“ е продължение на темата с акцент върху постиженията на балета на Старозагорската опера днес.

Изложбата „Изкуството съживява“ на художника-фотограф Рад Димитров бе открита на 10 септември в Къщата на архитекта. Изложбата е събитие, част от програмата „Преоткриваме Стара Загора“ на Арт Колектив.  Фотосесията е самостоятелен проект на Рад Димитров, финансиран по Програма Културен календар на Община Стара Загора и реализирана със съдействието на Държавна опера-Стара Загора.

Наградите

Художественият ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора Силвия Томова получи високата Награда „Стара Загора” на тържествена церемония на 24 май,  в зала „П.Р.Славейков” в Община Стара Загора. Наградата и бе лично връчена от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров – за изключителните ѝ заслуги за сформирането на интернационалната балетна трупа на Операта, за привличането на световни професионалисти – хореографи и изпълнители в трупата и в чест на 70 години от създаването на професионален балет в Града на липите и правите улици.

Дискусия, организирана от вестник Стандарт, съвместно с Община Стара Загора под надслов „Заедно срещу кризата“ се проведе на 6 юли в Община Стара Загора. В дискусията участие взеха и министърът на икономиката Емил Караниколов и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов. Дискусията завърши с награждаване на старозагорците, които са спомогнали най-много за справяне в битката с коронавируса. За споделена магия на изкуството в извънредна ситуация, крепители на дух и смисъл, съзидатели и люботворци бяха отличени Държавна опера-Стара Загора, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев“, Регионален исторически музей Стара Загора и къща-музей „Гео Милев“.

На официална церемония под куполите на „Ларгото” в София на 26 септември,  бяха връчени ежегодните награди „Златното перо”. Отличието е учредено през 1995 година от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио. През 2020 г. награди получиха 24-ма изтъкнати български творци с безспорен принос към родната култура и изкуство – 24-каратовата златна брошка във форма на писец. Сред носителите на тазгодишната награда „Златното перо” са артистичният директор на Старозагорската опера оперната прима Веселина Кацарова и главният диригент Ивайло Кринчев.

Отново в залата на Операта при спазването на строги противоепидемични мерки

От 8 до 19 септември Държавна опера-Стара Загора отново бе домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич. Сцената на Старозагорската опера приюти 7 млади диригенти от Румъния, Франция, Италия, Испания, Австрия, Швейцария. В програмата на курса бяха реализирани спектаклите на оперите „Риголето“ /11 септември/, „Тоска“ /16 септември/, „Кармен“ /26 септември/ и балетите „Ромео и Жулиета“ и „Делвата“ /19 септември/.

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора откри новия балетен сезон на 1 октомври от със спектакъла на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус с Денис Черевичко – премиер-солист на балета на Виенската Щатсопер, в ролята на Базил.

На 8 октомври в двора на Детска градина „Светлина“ се състоя благотворителното представление на мюзикъла за деца „Макс и Мориц“ на Държавна опера-Стара Загора. Средствата от билети за спектакъла са в полза на националната кампания „Живот за Сияна!“.

На 6 ноември  официално бе открит новият Оперен сезон със спектакъла на операта „Отело“ от Джузепе Верди с участието на световния оперен певец Камен Чанев, който направи своя мечтан дебют в ролята на Отело. Спектакълът бе излъчен онлайн през културната платформа 7 Arts.bg и бе гледан с голям зрителски интерес във всички точки на света.

От 25 до 29 декември Старозагорската опера се постара да съхрани коледния дух и да зарадва своята публика с концертите „Коледна фантазия” с участието на Еделина Кънева и Орлин Горанов и „Коледни импресии” с музиката на Монтеверди, Пърсел и Хендел със солисти Яница Нешева и Петя Петрова и два спектакъла на очакваната коледна балетна приказка „Лешникотрошачката”. Коледният концерт „Коледна фантазия” бе излъчен в ефира на БНТ на 26 декември.

Иновативният международен проект „Аз съм музикант“ на финал

Държавна опера – Стара Загора e класирана на 2-ро място на финала на оперната надпревара за образователни спектакли, организирана от асоциацията на европейските филантропи за опера и балет „FEDORA“ – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. Проектът EduOpera for special you(th), който на български звучи като „Образователна опера за специални млади хора“ е вероятно най-иновативният български замисъл, който съчетава музика, танц и оперно изкуство с образователно-терапевтични цели. С него Старозагорската опера цели да предостави музикални и танцови работилници за млади хора с генерализирани разстройства на развитието от аутистичният спектър, с дефицит на внимание и хиперактивност, синдром на Даун и други сензорни предизвикателства, които ще има възможност да се изявят с подкрепата на психолози, млади доброволци и оперни артисти на сцената на старозагорската опера в специалния интерактивен спектакъл „Аз съм музикант“. Партньори в неговото реализиране са  Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (Ресурсен център – Стара Загора), Националната асоциация на ресурсните учители – Стара Загора и Международен младежки център – Стара Загора.

Тежките загуби

През 2020 Старозагорската опера и оперният свят се сбогуваха внезапно и болезнено със световния тенор Камен Чанев. През последните пет творчески сезона Камен Чанев избра Старозагорската опера за свой дом и като почетен солист на театъра пресъздаде с любов най-ярките си роли: на Туриду от операта „Селска чест”, на Калаф от операта „Турандот”, на Радамес от операта „Аида”, Канио от операта „Палячи”, Отело от едноименната опера.

През месец декември си отиде дългогодишната солистка на Старозагорската опера Радичка Богданова.

В очакване на една по-здрава, по-добра, по-свободна от тревоги година!

И вдъхновен артистичен порив без граници с надеждата за истинска прегръдка с публиката!