ОУ „Кирил Христов“ е най-безопасното място за учене

„След коледната ваканция, учебният процес на 4 януари 2021 г. започна без никакви проблеми и при пълна гаранция за безопасност и спазване на всички противоепидемични мерки. Това заяви директорът на ОУ „Кирил Христов“, Стара Загора Господин Балъкчиев.

В края на миналата календарна година , под ръководството ми, непедагогическият персонал извърши дезинфекция на цялото училище. Особено внимание се обърна на санитарните възли, които се заредиха с дезинфектанти и хартия, на всички 20 класни стаи за начална степен, плюс компютърните кабинети. Монтирахме във фоайетата и междуетажните пространства озонатори. Заредени са диспенсерите за дезинфекция. От гледна точка на безопасността на децата всичко е гарантирано. Сега се изпълнява стриктно обявеният режим.

Решен е удачно проблемът със столовото хранене. Въведен е стриктен график за влизане и излизане в столовата част .

От 518 ученици от първи до четвърти клас за 5 има подадени заявления да преминат на обучение в електронна среда, от които 3-ма до края на м. януари.

С изключение на един второкласник, всички ученици притежават електронни устройства за работа онлайн. Веднага му осигурихме лаптоп“.

Общо учениците на ОУ „Кирил Христов“ са 916 (398 са в прогимназиална степен).

По време на „паузата“ ръководството на училището успя изцяло да преоборудва дигиталната техника. Всичките 35 компютърни конфигурации са заредени с нова техника. Т.е. електронното обзавеждане в най-актуален вид е осигурено на 100%. Към всяка класна стая има и печатащо устройство. Т.е. всички учители са осигурени с необходимата техника за преподаване и работа в електронна среда.

Старата дигитална техника е подарена на две основни училища в селата Хан Аспарухово и Горно Ботево.

През месец декември на всички учители са изплатени по 30 лв. към заплатата за ползването на интернет мрежата, плюс пълна 13-та заплата.

Още преди обявяване на карантината, охраната на училището не допуска влизане в сградата на външни лица. Ако родители искат някакъв документ, се уточнява по телефона, изчаква се до портиерната и се получава.

В училището има оградено дворно пространство. Излизането към него става през два входа и не се допуска струпване на децата, което е голям плюс. Сега е отворен само единият вход за прием сутрин, тъй като на училище са само от начална степен. Ако се върнат и големите ученици – ще се отвори и другият вход. Потокът е разделен. До 8:00 ч. влизат от прогимназиалния етап, от 8:15 ч. влизат от началния етап. На входовете има дежурно лице, което поздравява с добро утро, помага на децата да се дезинфектират и да се измери автоматично температурата им.

Директорът сподели, че са започнали работа групите по интереси. Таблата пред всяка класна стая са изпълнени с нови материали. Много добро попадение е новата библиотекарка Таня Николова. По нейна инициатива на видеостената и навън пред входа се излъчват клипове свързани с православните празници и други важни събития.

Започнала е подготовката на и патронния празник, който се провежда през месец март.

По време на карантината е направен нов зелен кът около портрета на патрона на училището Кирил Христов. Това е продължение на проекта „Педагогика в зелено“. Училището продължава да работи за екологичното възпитание на децата, като в същото време се създава екологична среда, като учебна среда за работа.

Работи се нормално и засега, с Божията воля, няма болни нито ученици, нито учители. Директорът е убеден, че зад всички успехи стои екипността в работата и прекрасните междуличностни отношения.

Росица Ранчева