Житният режим – влияние върху мозъка и психиката

“Житният режим е уникална диета, дадена от Учителя Петър Дънов. Прави се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. Целта му е пречистване на организма преди пролетната енергия да е пробудила силите на природата за нов живот.

Учителя е правил февруарския житен режим само с неговата икономка Йорданка Жекова, която едва след 1953 година споделя с останалите тази опитност, различна от упражненията, които са давани в беседите. Темата за житото и житното зърно Учителя често използва в Словото си в символичен, алегоричен или метафоричен аспект за изяснение на съществени нови идеи.”

От книгата “За житото и житния режим”

В настоящата 2021 г. житният режим е в периода 01.02-10.02.2021 г.

Житният режим на Учителя Петър Дънов ( Беинса Дуно) добива все по-голяма популярност. Известна е неговата полза за пречистване, детоксикиране на организма.

Повече информация за житния режим ще намерите тук.

https://darlimec.com/

Сега нека да разгледаме влиянието му върху писхиката.

Храната е наркотик. Тя води до пристрастяване, така както алкохолът и цигарите. Наричат зависимостта от храна болестта на 21 век. Проблемът е емоционален. Няма да се спирам подробно върху темата, по която има много статии в интернет и ако напишете „хранителна зависимост” ще намерите добре аргументирани материали.

Житният режим, при който човек е поставен на ограничено хранене в течение на 10 дни, включващ жито, орехи, мед и ябълки, го откъсва от тази зависмост. В началото се преживява лечебна криза, обикновено на втория – третия ден. След това с всеки ден стоте грама жито ви се струват напълно достатъчни. Ние имаме необходимост да се храним, но ни е нужна много по-малко храна, от ежденвно употребявана. Имаме необходимост да си доставяме енергия, и по време на режима намаленото количество храна се компенсира от увеличено приемане на вода и съзнателно дишане. Дишането е процес, който се извършва с цялото тяло и ако правим осъзнато дихателни упражнения, ще се уверим в това. Енергията не се добива от физическата храна сама по себе си, тя идва от нещо друго, което приемаме с храната, и което е така наречената прана или диханието на Бога и Великата природа. Идва и чрез водата и въздуха, и в крайна сметка от Слънцето. Нали житото е узрявало под въздействието на слънчевите лъчи, както и ябълките, а медът представлява една от най-магическите субстанции, дадени на човека. Той е кондензирана слънчева енергия. Според Учителя и в различните плодове е кондензирана светлина със специфична вибрация, която определя цвета им. А орехите са образ на мозъка на човека, съхранен в черепната кутия. И след като човек премине през критичните първи дни на режима, усеща как мозъкът му започва да работи много по-добре, Умът му се избистря. Сигурно мнозина, които са практикували житния режим, ще потвърдят яснотата на мислите която придобиват, повишената работоспособност, изчистването от паразитните мисли, стахове, черногледство. Човек е много повече в „будно съзнание”. Ще цитирам нещо от Учителя, което се отнася към анатомията на мозъка:

„Пирамидалните клетки в мозъка имат крачка, и когато мисълта е хармонична, крачката им се допират едно до друго.

Когато паметта на човека отслабва, мислите му постепенно започват да се губят. Причината за това се дължи на натрупването на голямо количество млечна киселина в мозъка. Млечната киселина действа върху пирамидалните клетки на мозъка, вследствие на което крачката им се свиват и те се упояват. За да възстановите паметта си, вие трябва да освободите мозъка от натрупаната в него млечна киселина. Как ще се освободите? С пречистване на мозъка, на кръвта в целия организъм. Това пречистване се постига с промяна на храната, с чисти мисли, чувства и постъпки Когато човек е бодър, отпочинал, пирамидалните клетки в мозъка са в нормално положение: една до друга, допрени с крачката си. Щом се натрупа много млечна киселина в мозъка, пирамидалните клетки изгубват първото си положение, вследствие на което човек изпитва умора, сънливост и заспива.”

При житния режим е необходим и „режим” на мислите и чувствата, т.е. както Учителя препоръчва, да бъдем в радостно настроение, бодри и весели. Това се постига по-лесно във втората част на режима, когато наистина отлаганията на млечна киселина, както и полуорганичните утайки по кръвоносните съдове и около ставите доста са се стопили.

Бих препоръчала да си водите дневник за всеки ден от режима, защото вероятно ще ви дойдат прозрения за бъдещи дейности решения на настоящите проблеми и задачи.

Тази година житният режим се провежда в изключителни дни, при необичайно планетно струпване в знака Водолей. Подобно е имало прз 1962г. Следващото е перз 2080г.

На първи февруари, когато режимът започва, пет планети, освен Слънцето, са във Водолей, а Луната е в знака на чистотата – Дева. А на 10, когато той завършва, във Водолей са влезли Венера и Луната.Такова струпване на седем светила във Водолей е знаменателно и бележи една стъпка напред към ерата на Водолея на обществен план и една крачка напред в евлоюцията на всеки човек, който върви осъзнато в Пътя, предначертан му от Бога.