Надежда Кутева е носител на голямата награда от Балканското квадринале на живописта

Навръх Ивановден (7 януари 2021 г.), в Художествената галерия на Стара Загора се откри изложбата с допуснатите картини от петото издание на Балканското квадринале по живописта „Митовете и легендите на моя народ“. Заради ковид-карантината, традицията това да стане на 20 декември 2020 г. беше нарушена. Но пък има нещо символично, че точно на този голям християнски празник вратите на храма на изкуството се отвориха за нов пълноценен живот.

Във встъпителното си слово, авторът на идеята за Квадриналето, главен негов организатор, изпълнител и вдъхновител, директорът на Художествената галерия проф. д-р Марин Добрев, от името на организаторите изрази своята благодарност към всички художници, които въпреки изпитанията на времето, откликнаха на поканата за участие в петото издание на този най-голям балкански форум на живописта. За участие в него са постъпили 329 творби от 198 автори. Преобладаващата част от тях са български художници от всички краища на страната. По-скромно, поради пандемични причини, е участието на чуждестранни творци, на които се дължат продължаващите традиции на Квадриналето. За изложбата журито допусна 140 произведения от 118 автори.

Обликът на тази изложба в голяма степен е белязан от идеята за задълбочаване на психологическата интерпретация на теми, чиито общочовешки послания носят мъдростта на времето, каза проф. Добрев.- В това своеобразно пътуване между реално и иреално си дават среща сътворението и страстите човешки, надеждите и изпитанията. Там ,сред тях, са античните герои и притчите за митичните животни, сакралните пространства на светилища, оброчища и храмове, библейските и новозаветните сказания, празниците, обичаите и ритуалите, алегориите на мечтите, благоговеенето към старите майстори, приказното и вълшебното, погледите към небето и душата, респектът към идеалите на предците, сезоните на човека, знаците и метафорите на нашето време…В голямата си част това богатство от теми не е толкова обект на сюжетност, колкото на живописно внушение за техните житейски уроци. То е израз на предизвикателството, което художниците приемат, търсейки своята съвременна визия за това“, сподели професорът.

За петото Квадринале, за ролята и мястото на Художествената галерия Стара Загора в националния културен процес говори председателят на Съюза на българските художници и председател на журито на Квадриналето Любен Генов.

Зам.кметът на Община Стара Загора по културата Милена Желева поздрави участниците и наградените в петото издание на Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“. Тя пожела „Нека всичко лошо и трудно да остане в отминалата 2020 г. Да стартираме 2021г. с по-добро настроение и очаквания, с възможности да се срещаме много по-често.

Поздравявам Ви от името на кмета Живко Тодоров – организаторите, участниците, наградените. Благодаря на всички фирми и неправителствени организации, които подкрепят културния сектор, да се сътвори и това събитие.

Бъдете здрави! Наслаждавайте се на хубавото време в Стара Загора! На добър час и до нови срещи през декември 2024 година!“

Най-напред проф. Марин Добрев прочете списъка с номинациите на награди, както следва: Надежда Кутева- София, Иво Бистрички- Бургас, Отинджак Сопин – Яш, Румъния, Цветан Казанджиев – Ямбол, Иван Велчев – Йово- Плевен, Иван Милушев – Благоевград, Димитър Каратонев – Харманли, Гергана Балабанова -София, Деян Вълков – София, Татяна Панайотова -Ямбол, Злати Златев – Стара Загора, Ивелина П. Иванова – Шумен, Димо Генов -Стара Загора, Калина Мавродиева – София, Пламен Бонев – Благоевград, Валентин Дончевски -Стара Загора и Симеон Шивачев -Бургас.

Осем от номинираните получиха награди:

Надежда Кутева за „Страшният съд“ получи голямата награда на Петото балканско квадринале. Диплом, пластика „Зографът“ на Александър Козарев и покана за самостоятелна изложба в Стара Загора.

Иво Бистришки за творбата „Тракийски конник“ стана носител на Награда на Община Стара Загора.

Отинджак Сорин – за „Митични животни“ награда на Трейс Груп Холд

Цветан Казанджиев за творбата „СтелаІІ“ – награда на Ротари клуб Стара Загора.

Иван Велчев – Йово – за „Масата“ – награда на „Сайтграунд“.

Иван Милушев – „Големият улов“ – награда на В и К Стара Загора.

Димитър Каратонев – „Оракул“ – награда на Енергоремонт – Гълъбово.

Гергана Балабанова – за творбата „Омая“ – поощрение за млад автор получи Почетен знак на областния управител.

При спазване на всички противоепидемични мерки изложбата е открита за посещения от любителите на изобразителното изкуство до средата на м. март 2021 г.

Росица Ранчева