По молитвите на Свети Йоан Бог да ни помилва и спаси!

Над 14 000 старозагорци имат имен ден на Ивановден

На 7 януари църквата почита свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Празникът е ден, в който вярващите отправят молитвена прослава към божия пророк, представил на хората Христос и кръстил Спасителя във водите на река Йордан. Макар да казваме, че 7 януари е Ивановден, тоест денят на свети Йоан Предтеча, всъщност негови празници са още и Еньовден – раждането му 24 юни, и на зачатието му на 23 септември, и на отсичането на главата му на 29 август, и на първото и второто намиране на честната му глава на 24 февруари, и на третото намиране на главата му на 25 май. Освен това във всеки вторник от всяка седмица на годината с песнопения по октоиха (осмогласника или параклитика) поменаваме и неговата памет. И това никак не е случайно. Защото за никого другиго Божият Син не е казал знаменитите думи: „Между родените от жени не се е явил по-голям от Йоан Кръстител!“ (Мат. 11:11). И защото той пръв започва да проповядва онова най-същественото за всеки човек на всички времена: покаянието , което ще бъде и първият призив на Спасителя. За всичко това песнописецът възторжено го възхвалява в тропара за празника му: „Пророче и предтечо на Христовото пришествие, ние, които с обич те почитаме, недоумяваме как достойно да те възхвалим, защото неплодството на родилата те разреши и отеческото безгласие, а със славното и честно твое рождение се проповядва на света въплъщението на Сина Божи.“

Йоан се ражда половин година преди Иисус Христос. Неговите родители били на преклонна възраст, когато на баща му Закария се явил архангел Гавраил и му възвестил радостната вест, че жена му Елизавета е заченала техния първороден син. Свети Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея. Свети Йоан е започнал да проповядва, когато навършил 30 години. Проповядвал е, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода.


Едва 34-годишен, Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа. Животът и духовната чистота, която постига Йоан Кръстител, както и мъченическата му смърт, са причина житията и библейските разкази да говорят за него по-скоро като за ангел, отколкото като за човек. Иконите го изобразяват с пустинно облекло от камилска вълна, с кожен ремък и с криле като ангел, символизиращи моралната му чистота и достойнството на предтеча. В лявата си ръка държи разгънат ръкопис, на който се чете: „Покайте се, защото се приближава царството небесно“.
В България
обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците.
В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Свети Йоан като
покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза, която включва фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.За празника майките и съпругите на мъжете именици приготвят обреден хляб – петохлебие, който носят в църквата и оставят пред иконата на Св. Йоан Кръстител. Опята от попа, погачата се раздава на близки и съседи за здравето на именника. На този ден виното прелива отвсякъде – повече, отколкото на Трифон Зарезан. Ракията също не е забранена от канона. На трапезата се слага специална пача от свински крака и бузи, подправена със сурова туршия и чесън и замразена върху варени яйца.

За Ивановден има много народни обичаи и традиции, но да не забравяме най-важното: да се помолим за неговото силно молитвено застъпничество пред Спасителя на света. По неговите свети молитви Бог да ни помилва и спаси! Амин.

Над 14 хиляди са имениците на Ивановден в Стара Загора

5166 са мъжете, носещи името Иван в Стара Загора, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на местната администрация. Общият брой на имениците на 7 януари е 14 154. За имен ден ще приемат поздрави 1872 дами с името Иванка, Ивана (78), а с кратката им форма  Ваня са кръстени 781 дами. Ваньо се казват 53 господа. С името Йоан са 125 старозагорци, а дамите Йоана са 301 и Йоанна са 100. Само по един са носители на имената Йото и Йовелина, а четирима са с име Йово.

На Ивановден празнуват още, носещите имената  Калоян – 480, Калояна – 7, Яна – 257, Янка – 707 Янко- 249. С име Ивайло са 762 старозагорци, а Иво, носят 212. Дамите с име Ивелина също очакват честитка за празника си, общо са 565, а с име Иванина са 82, Ивиана са едва две. Набиращото все по-голяма популярност име Ивон и Ивона, носят съответно 65 и 31 дами.

Имен ден имат още Жан (20), Жана(175), Жанет (34), Ивиан (5), Йовчо (121), Йовка (319), Йонко (70), Янислав (31), Яно (249) и други производни.

На Ивановден имен ден в България имат повече от 300 хиляди души. Здраво и честито да е името им!

Dolap.bg